Kusturica zabavljao ruske milionere u Davosu

Agencije
Kusturica zabavljao ruske milionere u Davosu

Davos - Osim ozbiljnih tema, Svjetski ekonomski forum u švajcarskom zimovalištu Davos, na kojem učestvuje više od 2.500 zvaničnika, obilježila je žurka ruskih milionera na kojoj se jeo kavijar, a votka i šampanjac točili su se u litrama, dok je društvo uveseljavao Emir Kusturica sa svojim bendom "No smoking orkestra".

Tako je Forum pod nazivom "Novi globalni kontekst", koji je počeo samo nekoliko dana nakon terorističkih napada na Francusku i u trenutku mnogih drugih svjetskih izazova, otpočeo u mnogo boljem raspoloženju nego što se očekivalo. Naime, mnogi su vjerovali da će barem ruski predstavnici biti uzdržaniji zbog zategnute situacije u vezi sa Ukrajinom i sankcija koje su im nametnuli Amerika i EU, međutim, ispostavilo se upravo suprotno, ocijenio je američki list "Blumberg".

- Možda su Rusi pokušali da votkom malo anesteziraju bol zbog ekonomskih mjera koje su im nametnute - piše taj list.

Goste su na vratima dočekivale djevojke u šljaštećim, zlatnim haljinicama, dok su oko njihovih tijela bile obmotane svijetleće LED trake.

One su sa osmijehom na licu posluživale kavijar na ulazu onima koji su dobili priliku da prisustvuju tom ekskluzivnom događaju. Na pozivnicama je pisalo da će posjetiocima biti prikazana "moderna ruska atmosfera". Osim Kusturice, nastupio je i poznati gitarista Al di Meola, kao i ruski muzičar Leonid Agutin.

- Kao strateški partneri Foruma u Davosu, mi smo organizovali prijem posvećen otvarajućoj ceremoniji - rekli su organizatori žurke.

U Davos su stigla 73 ruska zvaničnika i predstavnika najvećih kompanija, čak i onih koje su se našle na udaru sankcija Zapada.

- Atmosfera u Davosu je do sada bila pozitivna. Tek je početak, ali mi imamo naše prijatelje iz Amerike, Ukrajine i cijele Evrope, tako da neće biti problema. Možda je ekonomska saradnja ograničena, ali to ne utiče na privatne odnose - poručio je direktor ruske kompanije VTB Andrej Kostin.

Među ruskom delegacijom je najmanje osam milijardera, uključujući Vagita Alekperova, izvršnog direktora "Lukoila" i Olega Deripasku, koji je ranijih godina bio domaćin zabavama koje su pravili Rusi.

Rusija je više od deset godina prisutna na forumu u Davosu, a Rusi su pravili najraskošnije zabave. Tako je 2011. godine ruska investiciona banka Troika Dialog, koja je sada di Sberbanke, prikazala "spektakularan šou na ledu" u kojem su učestvovale ruske zvijezde umjetničkog klizanja.

Jedna od najvećih zabava na prošlogodišnjem forumu bio je koktel parti sa temama vezanim za Zimske olimpijske igre u Sočiju. Žurku u hotelu "Interkontinental" organizovali su predstavnici VTB Banke, koja je dala otkaz stotinama ljudi nakon uvođenja sankcija od strane SAD i EU.

Rusija ključna tema

Razgovorima u Davosu dominiraće pad cijena nafte, sukob između Rusije i Ukrajine i prijetnja nove krize u evrozoni, ali i borba protiv terorizma. Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da se na teritoriji njegove zemlje nalazi najmanje 9.000 ruskih vojnika, upozorivši da je riječ o "agresiji" i da je situacija na istoku Ukrajine posljednjih dana veoma zabrinjavajuća, zbog čega će morati da se vrati u zemlju prije završetka skupa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana