Kurs franka 1,80 KM, razmatraju se mjere

Tanja Šikanjić
Kurs franka 1,80 KM, razmatraju se mjere

BANjALUKA - Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da ostaje da se vidi na koji način će Vlada RS moći nešto da uradi u pogledu zabrinutosti privrednika i građana Srpske zbog naglog skoka kursa švajcarskog franka, čiji srednji kurs je u petak porastao na rekordnih 1,80 KM.


- Treba sagledati kako riješiti ovaj problem koji je veoma kompleksan. Lično sam pesimista da bilo šta može da se uradi po ovom pitanju - rekao je Dodik.

On je dodao da se jedino subvencijama kamatnih stopa može pomoći zaduženima u francima, ali da je i za to potrebno naći dodatni novac.

- Veoma je teško nama u RS bilo šta učiniti na tom planu jer naprosto franak ima svoju vrijednost kakvu ima - rekao je Dodik.

Istog mišljenja je i Agencija za bankarstvo RS, gdje su dodali da je u RS već odavno uveden reprogram kredita, te da je ostalo veoma malo mehanizama kojima bi se zaštitila lica koja su se zadužila u "švajcarcima".

- Jedna od mogućnosti je da ovaj teret preuzme drugi subjekt, odnosno banka ili vlast, što je veoma teško, a druga opcija je da se za dugove u francima smanje kamate - istakli su u Agenciji.

Međutim, dodali su da čak ni smanjenje kamata, odnosno mjera koju je uvela Hrvatska, ne bi mnogo pomogla zaduženima jer im je značajno povećana glavnica duga.

- Čak i kada bi u potpunosti ukinuli kamate pitanje je da li bi rata bila zadovoljavajuća. Sve institucije su u fazi ispitivanja šta je adekvatno, a šta realno moguće preduzeti kako bi se zaštitili klijenti, ali još nismo došli do adekvatnog zaključka - istakli su u Agenciji za bankarstvo RS.

U Agenciji za bankarstvo FBiH smatraju da bi na rješavanju ovog pitanja morale da rade izvršne vlasti u BiH i banke koje su odobravale ove kredite.

Iz ove Agencije navode da banke moraju da imaju u vidu činjenicu da se značajnim rastom kursa švajcarskog franka i po tom osnovu rasta kreditnih obaveza njihovih komitenata ugrožava kreditna sposobnost tih komitenata, povećava kreditni rizik, te smanjuje stepen naplativost tih kredita.

Govoreći o uvođenju mjera kojim bi se zaštitili dužnici u švajcarskim francima, u Savjetu ministara BiH u petak su rekli da ova institucija pokreće procedure samo uz prethodnu inicijativu od strane Centralne banke BiH.

U Centralnoj banci BiH međutim tvrde da su sve nadležnosti po ovom pitanju na entitetskim agencijama za bankarstvo i banke.

- Entitetske agencije za bankarstvo, kao regulatori, nadležne su za djelovanje komercijalnih banaka i u okviru svojih nadležnosti donijele su određene odluke koje se odnose na otplatu ovih kredita, a aktuelna situacija je još jedna potvrda da je potreban veći stepen informisanja klijenata, od strane banaka i regulatora - naveli su u CB BiH.

Volksbank u Srbiji je ponudila svojim klijentima konverziju kredita iz "švajcarca" u evre bez naknade za konverziju, bez naknade za prijevremenu otplatu postojećeg kredita u francima, kao i bez troškova obrade za puštanje novog kredita u evrima.

U Hrvatskoj su osim ove mjere predložili još tri varijante kojima bi se moglo pomoći dužnicima sa kreditima u francima - zamrzavanje kursa na račun banke, ukidanje valutne klauzule i umanjenje kamata.

Zaduženost

Prema podacima agencija za bankarstvo RS i FBiH, pravna i fizička lica u BiH su podigla ukupno 672,7 miliona KM kredita izraženih u švajcarskim francima, od čega u Srpskoj 268,7 miliona KM, a u FBiH 404 miliona KM.

U odnosu na ukupne kredite u RS 7,1 odsto iznose krediti u francima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana