Kupuju u BiH zbog znatno nižih cijena

Glas Srpske
Kupuju u BiH zbog znatno nižih cijena

BIJELjINA - Zbog nižih cijena prehrambenih proizvoda, goriva i tekstila, Lozničani, Šapčani, pa i Beograđani, snabdijevaju se u BiH, piše B92.

Za jednu vreću šećera kupljenu preko Drine, može da se uštedi do 500 dinara (oko deset maraka), a litar goriva u prosjeku je jeftiniji 25 dinara (marka je 48,15 dinara). Ušteda se postiže i zbog vraćenog PDV-a. Vikendom je posjeta najveća i tada je, kako kažu prodavci preko Drine u Bjeljini, 40 odsto mušterija iz Srbije.

Tekstilni proizvodi su u prosjeku jeftiniji za 30 odsto, pa tako za 1.000 dinara može da se pazari majica, papuče, patike i dječije  pantalone.

- Ja sam ovdje kupio televizor, električni šporet i veš-mašinu. I sve je bilo jeftinije -  kaže kupac iz Sremske Mitrovice.

Beograđanka koja je po drugi put u Bjeljini kaže da je ležaljku kupila u Bosni i platila je pet hiljada dinara manje nego što je cijena u Srbiji. Naveliko se kupuje šećer jer je kilogram jeftiniji 15 dinara nego u Srbiji. Cijena brašna takođe je niža za šest do sedam dinara. U prodavnicama u Bjeljini na deterdžentu od tri kilograma može da se uštedi 100 dinara.

- Sve je jeftinije, prehrana, higijena i svi proizvodi za kuću -  slažu se Šapčanke koje takođe ovdje dolaze u kupovinu.

Pomalo neobično, ali svakako za razmišljanje, čak neki artikli proizvedeni u Srbiji, ovdje su jeftiniji.

- Imam osjećaj da se u Srbiji sve svelo na jedan do dva lanca, konkurencije nema jer su male radnje ugasili, tako da mogu da ucjenjuju cijenama -  kaže vlasnik prodavnice u Bjeljini.

Mnogi se za kupovinu preko Drine odlučuju zbog vraćanja PDV-a na kupljenu robu.

I na kraju kupovine, obavezno se puni rezervoar, jer gorivo u prosjeku jeftinije za 25 dinara.

Tako litar bezolovnog benzina košta 71 i po dinar, evro dizel 66, 72 dinara, a auto gas tek 28,80.

- Dolazim iz Šida i ovde sipam pun rezervoar. Naravno da se isplati jer je gorivo jeftinije za 20 do 30 dinara -  kaže kupac iz Šida.

Vraćanje PDV-a

- Kupcu za kupovinu robe iznad 100 maraka bude vraćen PDV od 17 odsto, ako se učlani u Klub potrošača dobija još pet odsto na kupljene proizvode. To znači, na 100 maraka mi mu odmah vraćamo 22 marke - objašnjava Drago Jovanović, šef poslovne jedinice FIS-a u Bjeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana