Kupovna moć BiH za 70 odsto slabija od EU

Tanja Šikanjić
Kupovna moć BiH za 70 odsto slabija od EU

BANjALUKA - Kupovna moć BiH veoma je niska i za 70 odsto je slabija od prosječne kupovne moći Evropske unije, podaci su Evropske kancelarije za statistiku Evrostat.

Za 65 odsto lošiji prosjek od evropskog ima Srbija, a Crna Gora za 60 odsto, dok je Albanija za bod lošija od BiH.

- Najbolja situacija je u Hrvatskoj, koja je 39 odsto ispod prosječne kupovne moći EU - navodi se u analizi Evrostata, koji je izračunao bruto nacionalni proizvod po glavi stanovnika izražen u kupovnoj moći.

Kako navode u Udruženju ekonomista RS SWOT, oporavak od rata je velikim dijelom usporio poboljšanje standarda u BiH, čija ekonomija nije ojačala ni tokom svih proteklih godina, a slabu privredu još je više oslabila pojava krize.   

- Rast BDP-a u BiH, pa čak i prije krize nije bio dovoljan, a izuzetno niske pokazatelje imamo po svim parametrima. Sve to pokazuje da bi BiH morala staviti akcenat na privredu, odnosno biti usmjerena na razvoj izvozno orijentisanih firmi, koje su jedini realan izvor prihoda sa strane, jer se jedino na taj način može poboljšati standard, odnosno kupovna moć stanovništva - rekao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović.

On je dodao da bi BiH morala da stvori povoljnije preduslove, koji bi motivisali ljude da se opredjeljuju za ulaganja u privredne aktivnosti, odnosno da otvaraju firme i razvijaju postojeće, što se trenutno ne dešava.

- BiH bi morala pojednostaviti procedure i smanjiti opterećenja za privredu, jer i dalje nedostatak novca iz drugih izvora namiruje uzimanjem od privrede - istakao je Todorović i podsjetio da bi povećanje standarda mogao da obezbijedi samo realni sektor, odnosno privredna preduzeća koja jedina stvaraju prihod.

Prema podacima Evrostata, zemlje evrozone imaju za osam odsto veću kupovnu moć nego države koje se ne služe zajedničkom evropskom valutom. Ispod evropskog prosjeka od deset do 20 odsto su Slovenija, Malta, Grčka, Portugalija i Češka. Slovačka je oko 25 odsto ispod evropskog prosjeka. Slijede zemlje koje su od 35 do 40 odsto ispod evropskog prosjeka, a to su Estonija, Mađarska, Poljska, Letonija i Litvanija.

Najbogatije zemlje

Prema podacima Evrostata, Luksemburg i Holandija imaju kupovnu moć za trećinu iznad prosječne kupovne moći građana EU. Nešto manje, četvrtinu iznad prosjeka EU, imaju Danska, Irska, Austrija i Švedska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana