Kupovinom toksične imovine do oporavka

Glas Srpske
Kupovinom toksične imovine do oporavka

LONDON - Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i "private equity" kompanija "CRG Capital" osnovali su juče poseban Fond za potrebe kupovine toksične imovine u srednjoj i istočnoj Evropi, saopšteno je iz EBRD-a, prenijele su agencije.

Novoosnovani fond prikupiće oko 200 miliona evra za potrebe kupovine ili ulaganja u problematičnu korporativnu imovinu u toj regiji, s ciljem oporavka od ekonomske krize. Svjetska banka, EBRD i "CRG Capital" za početak će uložiti 36 miliona evra u navedeni fond.

Izvršni direktor Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Svjetske banke Lars Tunel kazao je da će osnivanjem ovog fonda biti omogućeno efikasnije rješavanje problema loših zajmova pojedinih kompanija.

- Nadamo se da ćemo rješavanjem problema loših zajmova doprinijeti obnovi dugoročne održivosti regionalnog finansijskog sistema, kako bi se malim i srednjim firmama osigurao pristup jeftinijim izvorima finansiranja - rekao je Tunel.

Zamjenik predsjednika EBRD-a Varel Friman naglašava da će novoosnovani fond podupirati oporavak održivih posrnulih kompanija.

Lars Tunel je kazao da je i ranije uspješno nadgledao preuređenje i prodaju imovine švedske banke za loše zajmove "Securum", osnovane radi pohranjivanja toksične imovine za vrijeme bankarske krize u toj zemlji devedesetih godina prošlog vijeka. Tunel je tada pomogao da država uspješno proda tu imovinu uz ostvarenu dobit.

Program IFC

IFC je tokom prošle godine pokrenuo program za povrat dugova i direktna ulaganja u kompanije u nastajanju, te firme posrnule pod uticajem svjetske ekonomske krize.

Za ovaj program IFC je najavio ulaganje od 1,5 milijardi dolara, u nadi da će se razviti i pet milijardi dolara vrijedan program usmjeren na ekonomije u nastajanju i zemlje u razvoju srednje Evrope, Azije i Latinske Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana