Kupovina “OMV” pumpi dovešće do pojeftinjenja goriva

Agencije
Kupovina “OMV” pumpi dovešće do pojeftinjenja goriva

Banjaluka - Ako bi ruski naftni proizvođači “Zarubežnjeft” i “Gaspromnjeft” kupili benzinske pumpe austrijske kompanije “OMV” to bi doprinijelo smanjenju cijena nafte i naftnih derivata u Republici Srpskoj, smatra vlasnik kompanije “Oktanpromet” Vojin Mitrović, prenose agencije.

Mitrović očekuje da će “Gaspromnjeft” na tržištu Republike Srpske ići sa daleko nižim cijenama i pokušati da konkurenciju dovede na nivo koji će odgovarati potrošačima, ali i prozvođačima.

On je podsjetio da su cijene na OMV-ovim pumpama bile najveće u Srpskoj, dodajući da pregovore sa “Gaspromnjeftom” ima i “Oktanpromet”.

Prema njegovim riječima, kvalitet goriva u ovom trenutku ne može biti pod znakom pitanja, jer je on diktiran, i biće usklađen sa evro 5 standardom.

Sa druge strane, predsjednik Skupštine Udruženja uvoznika i distributera nafte i naftnih derivata Republike Srpske Ljubo Stević smatra da promjena vlasništva neće dovesti do promjene u cijeni goriva, jer će one zavisiti od kretanja na svjetskoj berzi.

- Što se tiče kvaliteta on će biti isti, jer se nabavka vrši iz iste rafinerije - rekao je Stević.

Ruski naftni proizvođači “Zarubežnjeft” i “Gaspromnjeft” dospjeli su u drugu fazu ponude za kupovinu benzinskih stanica kompanije „OMV” u Hrvatskoj i BiH - piše ruski dnevnik “Vedomosti”, pozivajući se na predstavnike kompanija.

Danas se očekuju rezultati tendera.

OMV je u decembru prošle godine saopštio da prodaje svoje ogranke u Hrvatskoj i BiH i da pažnju usmjerava na istraživanje i proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana