Kupci u Srpskoj ne ostvaruju svoja prava

Daliborka Sekulić
Kupci u Srpskoj ne ostvaruju svoja prava

BANjA LUKA - Potrošači u Srpskoj, iako postoji Zakon o zaštiti potrošača, uglavnom ne mogu da ostvare pravo na nadoknadu štete od trgovaca ili proizvođača za pokvarenu ili oštećenu robu koju su kupili, kažu u udruženjima potrošača.

U Pokretu potrošača RS kažu da, iako Zakon o zaštiti potrošača postoji od 2002. godine, on se gotovo ni ne primjenjuje.

- Država bi trebalo da obezbijedi primjenu zakona, te da osigura potrebna sredstva za rad udruženja za zaštitu ekonomskih interesa i prava potrošača. Uglavnom se u slučajevima nadoknade štete potrošačima mi u Pokretu potrošača angažujemo da u pregovorima sa trgovcima obezbijedimo kupcima isplatu odštete - rekao je sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović povodom 15. marta, Svjetskog dana potrošača.

Kada je riječ o obilježavanju ovog dana u Republici Srpskoj, trgovci nisu najavili neka posebna sniženja i akcije. U Srbiji i drugim zemljama u okruženju najavljena su za naredna tri dana sniženja cijena nekih domaćih proizvoda.

U "Delta Maksiju" Banja Luka kažu da će povodom Svjetskog dana potrošača organizovati okrugli sto sa potrošačima u okviru akcije direktne komunikacije sa kupcima, koja će trajati cijele godine.

- Menayment "Delata Maksija" sa Udruženjem potrošača i samim potrošačima razgovaraće o radu ove kompanije. Potrošači će moći da kažu da li su zadovoljni kvalitetom naše usluge, ali i da daju prijedloge koji bi poboljšali rad naše kompanije - rekla je portparol "Delta Maksija" Dijana Milanković - Kusturić.

Što se tiče akcija u "Tempo" marketima, kaže Kusturićeva, nisu planirana nikakva posebna sniženja za ovaj vikend, osim onih standardnih akcija koje su u toku.

- Pored redovnih akcijskih sniženja u tržnom centru "Pevec" nismo ništa posebno organizovali povodom Dana potrošača, jer smo svaki dan u njihovoj službi - istakla je portparol tržnog centra "Pevec" Biljana Lukić i naglasila da potrošači veoma često ne znaju na šta prilikom kupovine imaju pravo i da su slabo upućeni u svoja prava.

Distributivni centar

Kompanija "Delta Maksi" Banja Luka prezentovala je u petak svoj Distributivni centar koji je novitet na ovdašnjem tržištu. Distributivni centar zauzima površinu od 7.000 kvadratnih metara na kojem se nalazi 3.500 različitih artikala.

- Osnovna karakteristika Distributivnog centra je RF tehnologija čija primjena onemogućava da proizvodi sa isteklim rokom trajanja dođu do maloprodajnog objekta i samog potrošača - rekao je direktor "Delta Maksija" Vojkan Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana