Kupci traže stanove u starijoj gradnji

Tanja Milaković
Kupci traže stanove u starijoj gradnji

BANjA LUKA - Iako se novi stanovi neprestano grade, kupci u Srpskoj se, zbog povoljnije cijene i boljeg kvaliteta, u posljednje vrijeme više odlučuju za kupovinu stanova u staroj gradnji, kažu trgovci nekretninama.

Ističu da i pored ekonomske krize, u Srpskoj neprestano "niču" nove stambene zgrade, ali zainteresovanih kupaca za stanove u njima, veoma je malo.

Vlasnik preduzeća "Marić nekretnine" iz Modriče Emilija Marić kaže da i ono malo stanova što se prodaje u Modriči uglavnom su u starijim zgradama.

- Ljudi izgleda više vjeruju kvalitetu starije gradnje, a najčešće traže stanove manje kvadrature i garsonjere. Iako se u Modriči neprestano gradi, to je jedini vid potražnje za stanovima u ovom gradu - kazala je Marićeva.

Ona ističe da su cijene stanova u novoj gradnji pale i kreću se od 1.300 do 1.400 maraka po kvadratu.

- To su stanovi koji se prodaju po principu ključ u ruke, odnosno zgrade u kojima već ima grijanje, lift i ostale pogodnosti, ali kupaca je, bez obzira na to, malo - kazala je Marićeva.

Vlasnik agencije za prodaju nekretnina "Tviko" iz Trebinja Vaso Milić rekao je da je potražnja za stanovima u novoj gradnji veoma mala.

- U Trebinju se gradi oko 600 novih stanova, ali zainteresovanih kupaca skoro da i nema. Na najatraktivnijoj lokaciji, pored opštine u centru grada, kvadrat košta oko 1.770 maraka, a do skoro je njegova cijena bila i do 2.100 maraka. Radi se o stanovima koji imaju svu potrebnu dokumentaciju sa upotrebnom dozvolom - rekao je Milić.

Trgovci nekretninama u Banjoj Luci kažu da je u zadnjih mjesec dana prodaja stanova povećana za oko 30 odsto, i to uglavnom u zgradama starije gradnje.

- Banjolučani su daleko više zainteresovani za kupovinu stanova u starijim zgradama, jer su jeftiniji i koštaju oko 2.000 maraka po kvadratnom metru - rekao je vlasnik agencije "Senzor" iz Banje Luke Manojlo Popović.

Cijena stanova u novogradnji, ističe on, kreću se oko 2.500 maraka.

- Ima i skupljih stanova jer pojedini investitori još uvijek ne spuštaju cijene i kvadrat naplaćuju po 3.000 maraka. Cijena stanova, kao i poslovnih prostora prvenstveno zavisi od lokacije i spratnosti - ističe Popović i dodaje da cijene poslovnih prostora iznose od 3.500 do 4.000 maraka po kvadratnom metru.

Placevi

Trgovci nekretninama kažu da je u Srpskoj u posljednje vrijeme porasla potražnja za placevima. Vaso Milić iz agencije "Tviko" iz Trebinja kaže da je posebno velika potražnja za placevima, posebno na relaciji Trebinje - Dubrovnik, a parcele u Hrupjeli koje su koštale 30 maraka po kvadratu, sada koštaju oko 100 evra. To je sada, dodaje, najskuplji dio zemlje u Trebinju, kada je riječ o zemljištu i nekretninama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana