Kulterer oslobođen krivice za pronevjeru

Glas Srpske
Kulterer oslobođen krivice za pronevjeru

BEČ - Bivši direktor Hipo banke Volfgang Kulterer oslobođen je krivice za zloupotrebu sredstava banke, odlučio je sud u Austriji.

Tužilaštvo je već uložilo žalbu na presudu, prenijele su juče agencije.

Kulterer i još dvojica funkcionera u Hipo banci, Gert Ksander i Albin Ruhdorfer, bili su optuženi da su namjerno zloupotrijebili fondove banke, kada su odobrili zajmove lokalnoj aviokompaniji "Stirijan ervejz". Tu firmu, koja je kasnije propala, sa Hipo bankom vezivao je i kredit od dva miliona evra.

Sud u Klagenfurtu je zaključio da nijedan od optuženih nije vršio pritisak na saradnike s ciljem donošenja pozitivne odluke o spomenutim kreditima, te da saradnici u slučaju negativne odluke ne bi bili izloženi kazni. Sud je utvrdio da su se službenici banke oslanjali na izvještaj vještaka odnosno na procjene svojih kolega.

Predsjednik Sudskog vijeća obrazložio je oslobađajuću presudu Kultereru time da on, kao predsjednik uprave Hipo Internacional, u to vrijeme nije bio u mogućnosti da utiče na dodjelu kredita o kojima je odlučivao Hipo Osterih.

- Kulterer nije nikada dao odgovarajući nalog niti je ni na koji način oštetio državu - izjavio je sudija.

Kulterer je na sudu tvrdio da je poslove Hipo Alpe banke u to vrijeme kontrolisao pokojni guverner Koruške Jorg Hajder, jer je Koruška imala većinski vlasnički udio, koji je 2007. godine prodala Bajeriše landesbanci.

On je ispričao da je Hajder tražio sporne zajmove. Taj posao i dalje je pod istragom tužioca, jer postoji sumnja da su menadžeri obje banke kroz otpis dugova pokušali da prevare Bajeriše landesbank.

Tokom 2009., u jeku globalne recesije, Austrija je morala da nacionalizuje Hipo banku da bi je spasila od kolapsa. Ministarstvo finansija naredilo je opsežnu istragu, a prvi proces bio je protiv Kulterera i kolega.

Optužbe            

Kulterer bi uskoro trebalo da se pojavi pred sudom zbog optužbe da je u svjedočenju pred istražnom komisijom koruškog parlamenta o Hipo banci dao lažni iskaz, a riječ je o predmetu koji je izdvojen iz predmeta u kojem je Kulterer oslobođen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana