Kukić i Prlić ilegalno prebacili 800 miliona KM

Glas Srpske
Kukić i Prlić ilegalno prebacili 800 miliona KM

MOSTAR - HT Mostar ni po čemu nije hrvatska firma, već je finansijski servis Vlade Federacije, u čiji je buyet Uprava HT-a predvođena Slavom Kukićem u Nadzornom odboru i Stipom Prlićem, direktorom, u posljednjih nekoliko godina ilegalno preusmjerila više od 800 miliona maraka, a odgovornost nije snosila, jer je pod zaštitom iste te Vlade.


  Ovo je juče saopštio Nezavisni savjet zaposlenih u HT Mostar, koji se oglasio povodom najnovijih zbivanja oko smjene direktora i uprave HT-a. 

- Pitamo se odakle upravi i direktoru tolika luksuzna vozila i nekretnine, kuće i vikendice? - navode radnici i ističu da je za razne manifestacije bošnjačkih institucija i udruženja  HT Mostar  od 2004. godine platio oko 150 miliona maraka, dok je u istom periodu za hrvatske institucije kulture i društva dao svega 51.213 KM.

Radnici navode da je ogroman novac od dobiti i poslovanja HT Mostar uplaćivao u federalni buyet, odakle je on preusmjeravan u propala bošnjačka poduzeća ili rudnike bez dna pod izgovorom "uvezivanja radnog staža".

Nezavisni savjet zaposlenih u HT Mostar navodi da je za gradnju yamija HT Mostar dao 211.300 KM, u "Skokove sa Starog mosta" je od 2004. uplaćeno 40.500 KM, u "Sarajevo film festival"  uplaćeno je do danas 600.000 KM kroz sponzorske ugovore.

Pod stavkom "Druženja i teferiči" Islamske zajednice u Hrvatsko-neretvanskom i Sarajevskom kantonu uplaćeno je 31.000 KM.

- Za reklamnu kampanju koja se odvijala preko bošnjačkih privatnih firmi iz Sarajeva, HT Mostar je uplatio 350.000 KM posredstvom poznanstava ljudi iz Uprave - bez konkursa. Sve ove podatke, pa i one koji su označeni kao "poslovna tajna", HT Mostar je, po zakonu, dužan da predoči bilo kome u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, kao javno poduzeće, navode radnici. (pincom.info)

Kupili ćutanje medija

Direktor i Uprava HT Mostar su "kupili" manjim iznosima ćutanje pojedinih ili većine medija koji su ionako pod dominacijom ili kontrolom bošnjačkih medija u BiH. Ali, ipak, mislimo da prava istina treba da ugleda svjetlo dana, navodi Nezavisni savjet zaposlenih HT Mostar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana