Kriza zahvatila i medijske kompanije

Glas Srpske
Kriza zahvatila i medijske kompanije

VAŠINGTON - Svjetska ekonomska kriza sve više utiče i na najpoznatije svjetske medijske kompanije, koje najavljuju otkaze i prijavljuju gubitke.

"Tajm Vorner", jedna od najvećih američkih medijskih kompanija u čijem je vlasništvu i TV mreža CNN, najavljuje otpuštanje 1.300 radnika nakon što je prijavljen poslovni gubitak od više od osam milijardi dolara u posljednjem tromjesečju prošle godine, prenose agencije.

Američka medijska kuća "Blumberg" najavila je da će otpustiti 100 zaposlenih na televiziji i radiju, što je prva mjera otpuštanja od kada je tu kompaniju, 1981. godine, osnovao sadašnji gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg.

Američka medijska grupacija "Njuz korporacija" zabilježila je gubitak od 6,4 milijarde dolara ili 2,45 dolara po dionici u tromjesečju zaključenom u decembru.

Poređenja radi, godinu ranije kompanija je poslovala s profitom od 832 miliona dolara. Na poslovne rezultate "Njuza" veliki pritisak izvršili su otpisi medijske imovine u iznosu od čak 8,4 milijarde dolara. Bez njih kompanija bi ostvarila kvartalni profit od 320 miliona dolara ili 12 centi po dionici.

Tromjesečni prihodi pali su 8,4 odsto na 7,88 milijardi dolara. Analitičari "Fakt seta" očekivali su dobit od 19 centi po dionici, uz prihode od 8,37 milijardi dolara.

Čelnik ovog medijskog giganta Rupert Merdok rekao je da su najnoviji kvartalni rezultati direktan odraz recesije.

Ovi podaci dolaze nakon što je prijavljeno da se radna mjesta gube sve većom brzinom, što potvrđuje podatak da je broj otpuštenih u januaru u SAD porastao za 45 odsto u odnosu na decembar, a skoro tri puta u poređenju sa istim periodom u prošloj godini.

Radnici u maloprodaji najteže su pogođeni, a potom oni koji proizvode industrijsku robu i kompjutere.

Usluge

Ipak, postoji i jedna dobra ekonomska vijest. Iako se američki sektor usluga opet smanjio u januaru, taj je pad znatno manji nego mjesec ranije. U sektor usluga uključeni su maloprodaja, hoteli i restorani i na nju otpada oko 80 odsto ekonomske aktivnosti u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana