Kriza uzdrmala poslovanje teslićke “Destilacije”: Skladišta puna, kupaca ni za lijeka

Danijela Bajić
Kriza uzdrmala poslovanje teslićke “Destilacije”: Skladišta puna, kupaca ni za lijeka

TESLIĆ - Kriza na evropskom tržištu uzdrmala je i poslovanje teslićke “Destilacije”, jer manjak kupaca iz inostranstva dovodi u pitanje rad ove hemijske industrije.

Direktor ovog preduzeća, koje proizvodi sirćetnu kiselinu, drveni ugalj i brikete, Zoran Škrebić kazao je za “Glas Srpske” da problemima nikad kraja, jer kada su konačno prevazišli problem nedostatka osnovne sirovine, inostrani kupci su se ućutali.

Situacija na tržištu, istakao je on, nikad nije bila neizvjesnija i u zimu ulaze bez ijednog ugovora za narednu godinu, što nije bio slučaj ranije.

- Jedina dobra stvar je to što imamo značajnu količinu osnovne sirovine. To nam daje vjetar u leđa da nastavimo sa proizvodnjom. Trenutno svi pogoni rade sa nekih 85 odsto kapaciteta, jer drvo kao sirovina propada, dok sirćetna kiselina i ugalj koji se dobiju preradom nemaju rok trajanja - kazao je Škrebić.

Dodao je da će pogoni raditi i dalje te stvarati zalihe što će se, između ostalog, dijelom finansirati iz kreditnih sredstava, za koje čekaju odobrenje.

- Odlučili smo da podignemo kredit od više miliona maraka, jer će biti nemoguće sve iskalkulisati, uzimajući u obzir trenutnu situaciju, te zahtjeve inostranih kupaca da se smanje cijene proizvoda između 15 i 30 odsto u sljedećoj godini, kao i najave da će od januara najniža plata, koja će pogurati i ostale, rasti i do 50 odsto - rekao je Škrebić.

Do marta iduće godine očekuje da mogu puniti zalihe, a nakon toga će vidjeti kako i šta dalje.

- Nadam se da ćemo do tada riješiti nedoumice u vezi sa kupcima. Ugovaranja za narednu godinu su uvijek počinjala u oktobru. U ovo vrijeme smo imali bar 80 odsto ugovora. Trenutno nemamo potvrđen nijedan značajniji ugovor. Doduše nismo ni odbijeni i očekujemo da ćemo imati posla ukoliko i naši partneri budu radili. Međutim, postoji velika opasnost da oni neće raditi sljedeću godinu - kazao je Škrebić. 

Dodao je da je kriza najviše zahvatila tržišta Švajcarske, Austrije i Njemačke gdje inače plasiraju velike količine svojih proizvoda.  

Prethodnih godina je “Destilacija”, naglašava, više od 60 odsto proizvoda prodavala či­m izađu iz pogona, dok se ostatak pakovao i čekao sezonu.

- U ovom trenutku radimo samo pakovanu robu za široku potrošnju, čija prodaja počinje tek u martu. Ugalj i brikete apsolutno više niko ne kupuje - rekao je Škrebić.

Radnici 

Zoran Škrebić kaže da, bez obzira na probleme, svih 320 zaposlenih u teslićkoj “Destilaciji” redovno prima platu, a ne kasne ni uplate ostalih obaveza.

- Jedna smo od rijetkih firmi koja je, vjerujem, nisko zadužena iz razloga što smo prethodnih godina vodili računa da nemamo velika zaduženja - istakao je Škrebić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana