Kriza se širi na Balkan

Glas Srpske
Kriza se širi na Balkan

LONDON - Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Tomas Mirov upozorio je na to da se globalna finansijska kriza prenosi na Istok i Balkan zato što najveći dio bankarskog sektora u bivšim socijalističkim zemljama čine ogranci zapadnoevropskih banaka.

Suočene sa krizom bez presedana, zapadne banke možda više neće biti u stanju da podržavaju svoje ogranke na Istoku, što bi moglo da dovede do manjka investicija i ostavi ozbiljne posljedice po privrede bivših socijalističkih zemalja, prenosi "Fajnenšel tajms

Mirov apeluje na zapadnoevropske vlade da, kada spasavaju svoje banke, ne izgube iz vida da te banke imaju ogranke u istočnoj Evropi, kojima je takođe potrebna pomoć.

Ako to ne uradi, Zapad rizikuje da ugrozi sopstvene šanse sa ekonomski razvoj u budućnosti, jer je od privrednog razvoja Istoka do sada koristi imala cijela Evropa, podsjeća Mirov.

- Globalna finansijska kriza neće mnogo pogoditi Republiku Srpsku, jer su i do sada zapadne banke kod nas više finansirale potrošnju, a daleko manje investicije - smatra direktor Ekonomskog instituta Duško Jakšić komentarišući tvrdnje direktora Tomasa Mirova.

Dodaje da je jedino rješenje imati povjerenja u domaće banke, a Vlada Republike Srpske i Agencija za bankarstvo moraju jasno da se deklarišu da će spriječiti manipulacije.

Istakao je da ne smiju da dozvole da se zbog nedostatka stranih investicija smanji domaća štednja i izgubi mogućnost da vlastitim sredstvima nešto uradimo.

- Ukoliko građani sa banaka dignu velike sume novca, to bi moglo da dovede i do nekontrolisanog rasta potrošnje i cijena - tvrdi Jakšić.

On je ponovio da Republiku Srpsku globalna kriza neće mnogo pogoditi, ali da će Federacije BiH mnogo teže da je podnese.

- Prodajom "Telekoma" i Rafinerije u Brodu dobili smo sredstva koja će Republici Srpskoj biti dovoljna da premoste nedostatak investicija koje će izazvati kriza, a kojih i onako nije bilo mnogo - tvrdi Jakšić.

Posljedice

Kriza je ostavila znatne posljedice po mnoge privrede. Rast bruto domaćeg proizvoda Kine u trećem tromjesečju usporen je na devet odsto, s 10,1 odsto u prethodnom kvartalu. Japanska centralna banka najavila je smanjenje procjene tamošnjeg privrednog rasta u ovoj i narednoj godini. Finansijska kriza nije mimoišla ni Mađarsku, pa je na berzi u Budimpešti došlo do sunovrata vrijednosti akcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana