Kriza se seli na istok Evrope

Agencije
Kriza se seli na istok Evrope

Pariz - Ekonomska kriza u Evropi, čije su posljedice osjetile zemlje u zapadnom i centralnom dijelu kontinenta, polako se seli na istok, budući da privredni rast Poljske i Estonije usporava, dok Češka polako zapada u recesiju.

Bruto domaći proizvod (BDP) Poljske, dosadašnjeg motora privrednog rasta u regionu, u prvom kvartalu ove godine porastao je za samo 0,1 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, prenijele su agencije.

Poljska je sa 38 miliona stanovnika postala ubjedljivo najveća ekonomija među nekadašnjim komunističkim zemljama koje su sada članice EU. Tokom krize, koja je počela 2008. godine, jedino poljski privredni rast nije bio usporen. Međutim, kako priznaje i sama poljska vlada, njena privreda prolazi trenutno kroz fazu usporenog rasta.

- Očekujemo izvjesno poboljšanje u drugoj polovini ove godine, pod uslovom da dođe do oživljavanja ekonomske aktivnosti na tržištima na kojima se plasira poljska roba - izjavio je glavni ekonomista u poljskom Ministarstvu finansija Ludvik Kotecki.

Poljska privreda, u velikoj mjeri zavisna od izvoza na tržišta zemalja evrozone, posebno u Njemačku, mogla bi, prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, ove godine da poraste za 1,3 odsto.

Češka privreda, veoma zavisna od autoindustrije, zapala je u najdužu recesiju u novijoj istoriji te zemlje, s padom BDP-a u prvom kvartalu ove godine od 0,8 odsto, što je šesto tromjesečje zaredom sa smanjenjem privrednog rasta.

Prema procjenama analitičara, recesija u Češkoj će se krajem maja još više produbiti. Češka je ušla u recesiju krajem 2011.

Privreda Slovačke, koja se oslanja na elektro i autoindustriju, takođe usporava sa rastom od svega 0,3 odsto u prvom kvartalu ove godine.

Estonija, koja se posljednja priključila evrozoni i koja je imala rekordni privredni rast od 8,1 odsto u 2011, takođe se suočava sa velikim ekonomskim usporavanjem.

Rast BDP-a ove baltičke zemlje u prvom kvartalu tekuće godine nije bio veći od jedan odsto.

U Letoniji, koja bi trebalo da se pridruži evrozoni početkom 2014, privredni rast u prva tri mjeseca ove godine bio je tek 1,2 odsto, poslije rekordnog lanjskog rezultata na nivou EU od 5,6 odsto.

Dobre vijesti

Dobre vijesti stižu iz Mađarske i Rumunije. Mađarska je u prvom kvartalu uspjela da izađe iz recesije u koju je zapala polovinom prošle godine, sa rastom BDP-a od 0,7 odsto.

Privreda Rumunije je u prva tri mjeseca 2013. porasla za 0,5 odsto.

              

   

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana