Kriza se osjeća i u BiH

Glas Srpske
Kriza se osjeća i u BiH

BANjA LUKA - Ekonomija BiH će, gotovo je izvjesno, usljed svjetske ekonomske krize, osjetiti drastično smanjenje stope rasta, a u ovoj godini predviđa se da će realni rast bruto-društvenog proizvoda pasti za 17 odsto, prognoza je Kancelarije Svjetske banke u BiH, prenosi Srna.

Prema ovim procjenama, sektori izvoza i građevinarstva biće pogođeni više od ostalih djelatnosti, a može doći i do povećanja siromaštva.

- Posljedice globalne krize počele su zahvatati ekonomiju u BiH i to se ogleda na planu kreditnih restrikcija, smanjenju izvoznih cijena i potražnje, te kroz smanjenje doznaka iz inostranstva - navodi Kancelarija Svjetske banke u BiH.

Očekuje se da će oporavak ići sporo i nakon 2009. godine, navodi Kancelarija Svjetske banke u biltenu "Novosti".

Bez obzira na pad izvoza, trend opadanja ekonomske aktivnosti i sniženje cijena roba smanjiće deficit tekućeg računa i mogućnost inflacije, ali će finansiranje deficita tekućeg računa postati još veći izazov. Kao rezultat pada cijena metala, očekuje se negativan rast nominalnog izvoza.

Usljed kreditnih restrikcija i loših globalnih ekonomskih izgleda, pristup stranim sredstvima za lokalne banke biće smanjen, njegovi troškovi će se povećati, dok bi nivo direktnih stranih ulaganja mogao opasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana