Kriza razotkrila sve slabosti evra

Glas Srpske
Kriza razotkrila sve slabosti evra

BRISEL - Ekonomska i finansijska kriza, koje su uvećale budžetske deficite u Grčkoj, Irskoj i nekoliko drugih zemalja, otkrile su ranjiva mjesta u deset godina starom evropskom eksperimentu sa međunarodnom valutom, i u prvi plan istakle sve slabosti evra, upozoravaju analitičari.

Ističu da se evro u krizi našao u nezavidnom položaju i mogao bi tako da ostane godinama, a evropske vođe tu malo šta mogu da urade.

- Iako malo ko misli da bi valutna zona 16 država mogla da se razbije, svi strahuju od toga da će održavanje zajedništva kroz tekuću dužničku krizu značiti i bolne, nepopularne mjere, kao što su smanjenja budžetskih izdataka i veći porezi - smatraju ekonomisti.

Analitičari kao glavne probleme evropske valute ističu: jedan novac, jednu centralnu banku, frankfurtsku Evropsku centralnu banku, i uz sve to 16 vlada.

- Prije evra, vlade su same odlučivale koliko će i kako da troše. Međutim, kako velike budžetske rupe mogu da ugroze novac, evro članovi su se složili da manjak u obračunu državnih prihoda i rashoda mora da bude ispod tri odsto godišnjeg ekonomskog učinka svake zemlje članice Evrozone - objašnjavaju ekonomisti i dodaju da je iz tog razloga  procjena da će Grčka imati deficit za 2009. godinu od najmanje 12,5 procenata, a Irska 11,7 procenta, izazvala potrese.

- Biće veliki izazov za Evropsku centralnu banku da nađe jednu kamatnu stopu kojom bi stimulisala ekonomski rast i istovremeno spriječila inflaciju, kad do rasta dođe - dodaju ekonomisti.

Analitičari danas kažu da lijek koji nudi Evropska unija, smanjenje državnih troškova, može da pomogne, ali da će cijenu biti teško platiti.

Vrijednost

Analitičari ističu da sa evrom i nije sve "tako crno" jer je evropska valuta dobro izdržala prve mjesece krize. Vrijednost evra na kursnim listama je ostala visoka, a ulagači se uredno okreću evru čim dolar posrne. Ruske rezerve u evrima prvi put su prošle godine nadmašile one u dolarima, a Ukrajina je čak zatražila od Rusije da joj posljednje račune za tranzit gasa plati evrima, a ne dolarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana