Kriza otjerala ČEZ iz RiTe Gacko

Marina Čigoja
Kriza otjerala ČEZ iz RiTe Gacko

BANjA LUKA - Iako smo se obavezali da nećemo komentarisati međusobne odnose kroz ranije sporazume sa ČEZ-om i uzimajući u obzir arbitražni postupak koji je u toku, ipak je evidentno, na bazi posljednjih poteza koje je češka kompanija povukla, da se i ČEZ suočava sa poteškoćama koje je prouzrokovala svjetska ekonomska kriza.

Istakla je ovo portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS Aleksandra Vukašinović, poslije odluke češkog elektroenergetskog giganta ČEZ-a da odustane od daljeg širenja na Balkanu i okrene se izgradnji nuklearnih elektrana u Češkoj i Slovačkoj.

- Ekonomska kriza se osjeti i sa aspekta finansijskog poslovanja, ali i sa aspekta donošenja određenih poslovnih odluka - kazala je Vukašinovićeva.

ČEZ je krajem januara prošle godine najavio povlačenje iz projekta RiTE Gacko vrijednog 1,4 milijarde evra.

Generalni direktor ČEZ-a Martin Roman rekao je prošle sedmice listu "Fajnenšel tajms" da ova kompanija planira da smanji investicije na Balkanu i da se posveti ulaganjima u Češkoj.

- Želimo da se orijentišemo na nuklearne elektrane i druge investicije u Češkoj i Slovačkoj - kazao je Roman.

Ekonomisti ističu da je osim krize, na odluku ČEZ-a da odustane od projekta RiTE Gacko, sigurno uticala i činjenica da je cijena struje na inostranom tržištu značajno pala u posljednje vrijeme.

- Cijena struje u dvije godine prepolovljena je, a cilj ČEZ-a bio je da struju prodaju na inostranom tržištu, tako da je i to sigurno bio jedan od razloga zbog kojih se odustalo od investicije u Gacku - kažu ekonomisti.

U žiži interesovanja ČEZ-a trenutno su investicije vrijedne oko 20 milijardi evra, jer uskoro počinje izbor partnera za dogradnju dva bloka ČEZ-ove nuklearne elektrane "Temelin" koji bi trebalo da budu pušteni u pogon 2019. i 2020. godine.
U planu je i izgradnja petog bloka u prvoj češkoj nuklearnoj elektrani "Dukovani", te modernizacija stare nuklearne elektrane "Jaslovske Bohunjice" i izgradnja dva bloka u njoj.

Ulaganja

ČEZ, kako prenose svjetski mediji, za sada namjerava da se na Balkanu zadrži jedino ulaganjima u proizvodnju i distribuciju električne energije u Bugarskoj, Rumuniji i Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana