Kriza odgodila plaćanje Boske

Milka Milunović
Kriza odgodila plaćanje Boske

BANjA LUKA - Konzorcijum "Delta-Zekstra", koji je do 26. januara imao krajnji rok da plati tri miliona evra za banjolučku robnu kuću "Boska", zatražio je od Vlade RS da im za određeni period odgode uplatu ovih sredstva.

U Vladi Republike Srpske juče nisu odlučili da li će ovaj zahtjev prihvatiti. Prema ugovoru o privatizaciji konzorcijum treba da preuzme 58 odsto dionica ove robne kuće.

U Službi za odnose sa javnošću "Delta holdinga" istakli su da je razlog za odgođeno plaćanje "Boske" ekonomska kriza, a ne eventualna mogućnost da su se srpske firme pokajale zbog posla u Srpskoj i da ne žele da ulažu novac u Banju Luku.

- Nema ni govora o tome. Mi držimo riječ, samo svjetska ekonomska kriza pogađa sve, pa ne može ni "Delta" da ostane imuna na nju - kažu u kompaniji "Delta holding" iz Beograda.

Ranije je konzorcijum najavio da će za rekonstrukciju "Boske" potrošiti najmanje 40 miliona evra. Plan izgradnje "Boske" vlasnici "Delte" predstavili su medijima u oktobru lani, a vlasnik kompanije Miroslav Mišković najavio je do 2010. godine izgradnju trgovačkih šoping molova i pretvaranje "Boske" u najsavremeniji trgovački objekat na Balkanu.

"Delta i Zekstra" ima u planu rušenje kompletne "Boske"  i izgradnju moderne zgrade.

Direktor "Boske" Ljubo Dakić napomenuo je da je Konkurencijski  savjet BiH na sjednici održanoj 20. novembra lani dao pozitivno mišljenje o privatizaciji "Boske" i poslovnoj  ponudi konzorcijuma iz Beograda.

Radnici "Boske" kažu da su im isplaćena tri topla obroka, te da bi isplata svih zaostalih plata mogla uslijediti kada kupci prebace pare na žiro-račun robne kuće.

Ugovorom o privatizaciji, kupac je preuzeo obavezu da na poslu zadrži svih 254 radnika robne kuće, s tim da će svim radnicima koji potpišu dobrovoljno raskidanje radnog odnosa povezati staž i omogućiti isplatu otpremnina.

Odjeli

U Robnoj kući "Boska" gotovo svi odjeli su ispražnjeni. Nema robe, a ono malo zaliha garderobe, zavjesa, šporeta, kao i druge robe koja se nalazi na prodajnim odjeljenjima označeno natpisom "totalna rasprodaja".

Radnici kažu da je kupac najavio da će čim uplati pare za "Bosku"  sve zaposlene poslati na plaćeni godišnji odmor, dok traju radovi na uređenju enterijera robne kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana