Kriza neće pogoditi BiH

Glas Srpske
Kriza neće pogoditi BiH

SARAJEVO - Svjetska ekonomska kriza neće toliko pogoditi BiH, ocijenio je šef kancelarije Svjetske banke u Sarajevu Marko Mantovaneli u intervjuu bečkom ekonomskom dnevniku "Virtšaftsblat", prenose agencije.

Dodao je da ta organizacija procjenjuje da će ovogodišnji bruto domaći proizvod BiH porasti za tri do četiri odsto.

- Ukoliko se globalne stvari ne pogoršaju drastično, trebalo bi računati da će u BiH biti prepolovljen rast BDP-a na tri do četiri odsto. BiH ima sreću u nesreći. Zemlja je zbog niskog stepena industrijalizacije od kraja rata i male stope izvoza, relativno malo povezana sa inostranstvom, zbog čega se negativne posljedice krize drže u granicama - objasnio je Mantovaneli.

Svjetska banka pozitivnim smatra relativno malo zaduženje javnog sektora i zaduženje prema inostranstvu, koje pruža prostor za manevrisanje. Polovina od dvije milijarde evra stranog duga su dugoročni, beskamatni krediti SB, predočio je Mantovaneli.

Upitan šta savjetuje vladama u BiH u savladavanju krize, on je podsjetio da su prioriteti vlada oba entiteta proteklih mjeseci bili očuvanje stabilnosti i likvidnosti bankarskog sektora.

- To je uspjelo. Pozitivno je to što banke u BiH nisu imale loše kredite, a negativno što se krediti rijetko kada daju. Čak 92 odsto bankarskog sistema je u stranom vlasništvu i matične banke su ograničile svoje sestrinske kuće prilikom davanja kredita - ukazao je Mantovaneli.

Naglasio je da se savjetuje, da se pod hitno ekonomija kroz javne investicije podstiče i poboljšaju uslovi za privatne investicije.

Mantovaneli je na juče održanom sastanku sa zamjenikom predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministrom finansija i trezora BiH Draganom Vrankićem, rekao da je pri kraju izrada ažurirane Strategije partnerstva sa BiH do 2011. godine.

Ministar Vrankić naglasio je da entiteti sprovode projekte, te da shodno tome, trebalo bi uvažavati njihove prijedloge, ali i  upozorio da brzina provođenja projekata i dalje nije na odgovarajućem nivou.

Grant sredstva

Mantanaveli je rekao i da je Svjetska banka obezbijedila grant sredstva za realizaciju prve faze Akcijskog plana unapređenja primjene standarda i kodeksa u računovodstvu i reviziji. Prema njegovim riječima, značajno je da BiH i entiteti uspostave efikasnu strukturu za implementaciju ovog projekta, jer bi u suprotnom donatori mogli da preusmjere sredstva u druge namjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana