Kriza će smanjiti tržište oglašavanja

Glas Srpske
Kriza će smanjiti tržište oglašavanja

LONDON - Svjetska finansijska kriza nastaviće se i u narednoj godini, a sve će više uticati i na tržište oglašavanja.

Međunarodna medijska agencija "Zenit optimedija" snažno je smanjila očekivanja globalne potrošnje na oglašavanje, piše poslovni.hr.

Prema najnovijim prognozama kompanije, globalno oglašivačko tržište smanjiće se 0,2 odsto u 2009. u odnosu na ovu godinu. Poređenja radi, "Zenit optimedija" je u oktobru prognozirala rast od četiri odsto.

Iz agencije tvrde da je povjerenje potrošača i kompanija ozbiljno uzdrmano, te da su ekonomski izgledi nesigurni.

Pri tome se očekuje da će se u Sjedinjenim Američkim Državama  izdvajanja za oglašavanje smanjiti 5,7 odsto, a u zapadnoj Evropi za jedan odsto, što je znatno lošije od oktobarskih procjena, kada se očekivao rast od 0,9 odsto, odnosno 2,6 odsto.

Privredna kriza i problemi s kreditiranjem odraziće se i na tržišta u razvoju, poput Azije i centralne i istočne Evrope.
Prognoze rasta za azijsko-pacifičku regiju snižene su sa 5,2 odsto na 3,2 odsto.

Srednja i istočna Evropa prošla je mnogo lošije u navedenim prognozama.

Za navedeno tržište "Zenit" u narednoj godini predviđa rast od 1,5 odsto, što je mnogo manje od 12,7-procentnog povećanja, koliko su iznosile prognoze iz oktobra.

Razlog takvih procjena leži prvenstveno u nesigurnosti tržišta Mađarske, Turske i Ukrajine.

- Prva dva tromjesečja naredne godine biće teška za globalno oglašivačko tržište, ali početkom trećeg kvartala očekuje se blagi oporavak - tvrde u "Zenitu".

Istaknuto je i da televizija prolazi relativno dobro u vrijeme pada aktivnosti.

- Kao i u prethodna dva perioda pada privrednih aktivnosti (od 1991. do 1992. godine, te od 2001. do 2002. godine), oglašivači će i dalje preusmjeravati potrošnju na oglašavanje sa sekundarnih medija na televiziju, budući da im je dobro poznata njena moć formiranja brendova - objašnjavaju u kompaniji.

2010. godina

Za 2010. godinu predviđa se rast tržišta oglašavanja od 5,5 odsto. Za segment internetskog oglašavanja agencija procjenjuje rast od 18 odsto u 2009. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana