Kritične tačke u BiH tržište rada i robe slika: radnici

Marina Čigoja
Kritične tačke u BiH tržište rada i robe slika: radnici

Banjaluka - Svjetski ekonomski forum svrstao je BiH među najnekonkurentnije zemlje svijeta, a na jednoj od najvažnijih lista u globalnom poslovnom svijetu iza nje se nalazi tek tridesetak uglavnom egzotičnih i sukobima zahvaćenih država.

Koliko je BiH nisko pala na listi koju pogleda svaki ozbiljniji investitor prilikom odluke gdje će uložiti svoj kapital pokazuje činjenica da je u konkurenciji 140 država zauzela 111. mjesto. Konkurentniju privredu imaju Kambodža, Gabon, Butan, Zambija, Etiopija... BiH prošle godine nije bila ni uvršćena na listu Svjetskog ekonomskog foruma, dok je 2013. bila na 87. mjestu.

U ovogodišnjem izvještaju najlošije ocjene BiH je dobila u pogledu efikasnosti tržišta rada, efikasnosti tržišta robe, razvijenosti institucija i sofisticiranosti biznisa. Najviše ocjene dobila je na osnovu parametara koji se odnose na zdravstvo, osnovno obrazovanje, tehnološku opremljenost, visoko obrazovanje i veličinu tržišta.

U konkurenciji zemalja u regionu najbolje je plasirana Slovenija, koja je zabilježila snažan napredak i sa prošlogodišnjeg 70. skočila na 59. mjesto. Makedonija se popela za tri mjesta na listi i zauzima 63. mjesto, dok je Crna Gora zauzela 70, a Hrvatska 77. mjesto. Srbija nije ni napredovala ni nazadovala i nalazi se na 94. mjestu.

Najkonkurentnija zemlja na svijetu i dalje je Švajcarska, a u top deset nalaze se i Singapur, SAD, Njemačka, Holandija, Japan, Hongkong, Finska, Švedska i Velika Britanija. S druge strane, najlošije rangirane su Mauritanija, Čad i Gvineja.

Svjetski ekonomski forum jednom godišnje objavljuje izvještaj o konkurentnosti koji se zasniva na procjeni o desetak faktora konkurentnosti, među kojima su najvažniji efikasnost institucija, infrastruktura, zdravstvo, obrazovanje, veličina tržišta i makroekonomsko okruženje. U izvještaju je istaknuto da se širom svijeta još osjećaju posljedice globalne ekonomske krize i sedam godina nakon njenog izbijanja.

- Narušavanju privrednog rasta prijeti i nesigurnost povezana sa geopolitičkim napetostima, situacija u zemljama u razvoju, cijena energenata i oscilacija kurseva valuta - naveo je Svjetski ekonomski forum.

Rang BiH na osnovu pojedinačnih parametara

131. - efikasnost tržišta rada

129. - efikasnost tržišta robe

127. - razvijenost institucija

125. - sofisticiranost biznisa

115. - inovacije

113. - razvijenost finansijskog tržišta

103. - razvijenost infrastrukture

98. - makroekonomsko okruženje

97. - visoko obrazovanje i obuka

97. - veličina tržišta

79. - tehnološka opremljenost

48. - zdravstvo i osnovno obrazovanje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana