Krenula kupoprodaja kuća i stanova

Daliborka Sekulić
Krenula kupoprodaja kuća i stanova

BANjA LUKA - Cijene nekretnina u Republici Srpskoj su stabilne, a kupoprodaja stanova, kuća i placeva krenula je prvi put od početka godine, istakli su u agencijama za promet nekretninama.

U agencijama kažu da su razlozi veće tražnje i kupovine to što su cijene nekretnina već nekoliko mjeseci nepromijenjene.

Vlasnik agencije za nekretnine "Senzor" iz Banje Luke Manojlo Popović kaže da se ovih dana kupci sve više raspituju za stanove i poslovne prostore, a i kupoprodaja je vidno krenula.

- Cijene su iste kao i prije nekoliko mjeseci, ali je očita veća tražnja za stanovima. Kvadrat stana u novogradnji kreće se oko dvije i po do tri hiljade maraka, a cijena kvadrata kod starih stanova iznosi od 1.700 do 2.500 maraka. Ne očekujem ni da će u narednom periodu doći do promjene cijena - rekao je Popović.

Cijene stanova su, prema njegovim riječima, u posljednjih godinu dana porasle u prosjeku za hiljadu maraka po kvadratnom metru.

U agenciji "Tviko" iz Trebinja ističu da je tražnja za placevima u Hercegovini izuzetno velika.

- Placevi za gradnju kuću u posljednje vrijeme dosta su traženi, a razlog je vjerovatno što su cijene građevinskog materijala pale. Cijene kuća su u posljednjih nekoliko dana niže za deset odsto - kazao je vlasnik agencije "Tviko" Vaso Milić.

Bijeljinske agencije za promet nekretninama bilježe nešto veću prodaju, a kvadrat stana u Semberiji kreće se od hiljadu i po do dvije hiljade maraka.

Kupoprodaja nekretnina mogla bi, procjenjuju u agencijama, u narednom periodu biti još veća, jer kupci, s obzirom na stabilnost cijena nekretnina u posljednjih nekoliko nedjelja, ne očekuju dalji pad cijena. Zasićenost tržišta, koja je bila prisutna početkom godine, naglašavaju u agencijama, polako jenjava.

Građevinski materijal

U preduzeću za prodaju građevinskog materijala "Simpa" Banja Luka kažu da je građevinski materijal pojeftinio za deset odsto. S obzirom na to da se materijal uglavnom uvozi iz inostranstva, teško je reći da li će biti novih sniženja cijena materijala. Na našem tržištu tražnja je i dalje slaba, kažu u "Simpi", i teško je procijeniti da li će stanje u narednom periodu biti bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana