Kreditori ne daju više novca Grčkoj

Glas Srpske
Kreditori ne daju više novca Grčkoj

BRISEL - Ministar spoljnih poslova Njemačke Gvido Vestervele odbacio je ideju povećanja pomoći povjerilaca Grčkoj jer se njeno ekonomsko stanje pogoršava.

- Ne zanima me da svake sedmice razgovaram o još novca za Grčku, dok istovremeno ne znamo da li će obećane reforme zaista biti sprovedene - rekao je Vestervele u Briselu na margini jednog sastanka EU, prenijele su agencije.

Vestervele je član Liberalne partije (FDP), najuzdržanije prema finansijskoj podršci ugroženim zemljama zone evra.

- Ne možemo prevazići krizu tako što ćemo omogućavati stvaranje novih dugova - rekao je on.

Predsjednik Evrogrupe Žan-Klod Junker je izjavio da će evrozona vjerovatno morati da pomaže Grčku duže nego što se očekivalo - više od deset godina.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Davosu da će dogovor o smanjenju grčkih dugovanja biti postignut i da će biti okončan najkasnije do kraja januara.

Prema sporazumu postignutom na samitu EU, u oktobru 2011. godine privatni investitori, uključujući banke i investicione firme, prihvatiće 50 odsto smanjenja grčkih dugovanja.
Međutim, pregovori traju skoro tri sedmice zbog spora oko kamatne stope koja će biti određena za nove obveznice, a koje će zamijeniti stare. Zaključivanje pregovora je ključni korak za smanjenje grčkih dugovanja na 120 odsto sa sadašnjih 160 odsto do 2020. godine.
Pregovori sa privatnim sektorom su ključni dio drugog dogovora o finansijskoj pomoći Grčkoj vrijednog 130 milijardi evra, a bez kojeg će se Atina ponovo naći pred bankrotom ukoliko ne bude mogla da isplati 14,5 milijardi evra obaveza koje dospijevaju 20. marta.                

- Dodatne potrebe o kojima se govori trebalo bi da budu između 10 i 15 milijardi evra, rekao je za AFP izvor u jednoj evropskoj vladi.

Bankari optimistični

Vodeći svjetski bankari su veoma optimistični u vezi sa pitanjem ishoda dužničke krize u evrozoni i uvjereni su da će biti postignut dogovor da sada, po njima, već izvjestan bankrot Grčke, prođe sa što manje posljedica.

Učesnici privatnog sastanka u četvrtak u Davosu, gdje se održava Svjetski ekonomski forum, a među kojima su direktori banaka "Džej Pi Morgan Čejs", "Barklejs", "Sitigrup" i UBS, ukazali su da je ostvaren značajan napredak u rješavanju krize.

Zemlje iz grupacije BRIKS, Brazil, Rusija, Indija, Kina kao i Južna Afrika, ponovile su u Davosu spremnost da pomognu ugroženim evropskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana