Kreditni rizik koči smanjenje kamate

Marina Čigoja
Kreditni rizik koči smanjenje kamate

BANjA LUKA - Nedostatak novca na međunarodnom tržištu i visok kreditni rizik zemlje razlozi su zbog koji i pored konstantnog pada evropske kamatne stope euribor u RS nisu smanjene kamatne stope, kažu bankari.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista "SWOT" Aleksandar Ljuboja potvrđuje da je usljed svjetske ekonomske krize povećan rizik BiH i da to ima uticaja na to što kamate nisu snižene.

Prema njegovim riječima, euribor je bio indikator koji je određivao cijenu kapitala kad je tržište bilo stabilno i kad je na evropskom tržištu bilo dovoljno novca. 

- Sada na tržištu imamo manjak novca i euribor je izgubio onaj značaj koji je imao u obilju ponude. Euribor se formira za one zemlje koje su stabilne, odnosno koje imaju mali rizik. S obzirom na to da je BiH visoko rizična zemlja za ulaganje to bitno utiče na cijenu kapitala. Iz tog razloga mi danas imamo visoke kamate koje su fiksne i ne mijenjaju se sa promjenom euribora. Dakle, on nije više primarni element koji utiče na cijenu kapitala - istakao je Ljuboja.

On kaže da bi po logici trebalo da se sa smanjenjem euribora smanjuje i cijena kapitala ali da se usljed činjenice da ga nema dovoljno i da onaj ko ima uračunava rizik zemlje dolazi do visoke kamatne stope.

- S druge strane, banke koje plasiraju sredstva se drže konkurencije, odnosno stanja na tržištu a ono kaže da se trenutno po ovom nivou kamatnih stopa kredit može plasirati - kazao je Ljuboja.

Direktor glavne filijale Rajfajzen banke Banja Luka Siniša Pepić kaže da su dodatni faktori koji utiču na cijenu euribora paralelno sa njegovim padom rasli i da je to dovelo do toga da je novac "možda i skuplji nego kada je euribor bio na vrhuncu."

- Teži pristup sredstvima, marža na rizik zemlje kao i iznos pasivne kamate koja je značajno porasla čine set faktora koji, pored euribora, utiču na kamatnu stopu. Euribor je sada potpuno marginalan i na međunarodnom tržištu nije više taj faktor koji značajno utiče na cijenu nego utiču ti dodatni cjenovni parametri koji su izraženi u ovom momentu - kazao je Pepić.

I u drugim bankama su rekli "Glasu Srpske" da trenutna visina euribora ne predstavlja realnu sliku stanja na tržištu.

- Ni jedna banka u RS ne može doći do tih sredstava po toj kamatnoj stopi - kažu u bankama.

Agencija za bankarstvo

Direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac ističe da banke kada imaju jeftine izvore imaju i niže kamatne stope.

 - Kod nas su visoke i kamate na štednju, dok na Zapadu to nije tako. Činjenica je da je porastao rizik zemlje, i sigurno da to utiče na trenutnu visinu kamatnih stopa. Ipak, očekujem da će se stabilizacija privrede zapadnih zemalja prenijeti na stabilizaciju ukupnog bankarskog sektora i da će onda i tržišna konkurencija dovesti do toga da će se kamate smanjiti - kazala je Injac. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana