Kreditni rejting održiv i stabilan

D. S.
Kreditni rejting održiv i stabilan

BANjA LUKA - Prema prvom godišnjem izvještaju za BiH međunarodne agencije za kreditni rejting "Standard & Poop`s", kreditni rejting u BiH ocijenjen je kao održiv i stabilan.

Iz Centralne banke BiH saopštili su da ovaj izvještaj predstavlja ohrabrujući i pozitivan znak.

- U izvještaju se navodi da stabilnost kreditnog rejtinga zavisi od prioritetnog servisiranja vanjskog duga i monetarne stabilnosti bazirane na aranžmanu valutnog odbora - kazali su u CB BiH.

Rizik u finansijskom sektoru BiH, navodi se u izvještaju, iako prisutan, manjeg je intenziteta nego u regiji. U izvještaju se daju i oprezne projekcije ekonomskog rasta i analiziraju se politički i ekonomski izazovi s kojima se BiH suočava.

Rad Fiskalnog vijeća agencija "Standard & Poop`s" u svom izvještaju, smatra pozitivnim mehanizmom fiskalne politike, a monetarna politika po aranžmanu valutnog odbora je ocijenjena kao jak sigurnosni i stabilizirajući mehanizam u finansijskoj krizi.

Poboljšanje kreditnog rejtinga BiH, navodi se u izvješaju, direktno će korespondirati s dinamikom reformi i napretka u jačanju institucija i procesu pridruživanja EU, uz vođenje zdravih makroekonomskih politika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana