Kreditni rejting BiH najniži u regionu

Marina Čigoja
Kreditni rejting BiH najniži u regionu

BANjA LUKA - Kreditni rejting BiH niži je od rejtinga zemalja regiona, a njegovim poboljšanjem smanjio bi se rizik zemlje, što bi istovremeno doprinijelo sniženju kamatnih stopa i privlačenju investitora.

Rekao je to "Glasu Srpske" viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić i dodao da analitičari agencije "Moody's" koji trenutno borave u BiH sagledavaju cjelokupnu ekonomsku i političku situaciju u BiH, na osnovu kojih će u narednim mjesecima objaviti novi izvještaj o kreditnom rejtingu za BiH.

Početkom novembra u BiH su boravili i analitičari agencije "Standrard and Poor's".

- Nadamo se da njihovi novi izvještaji neće pogoršati dosadašnji kreditni rejting BiH. Procjena kreditnog rejtinga zemlje od strane ovih agencija je zasnovana na standardizovanim i preciznim kriterijumima, koji se odnose na različite institucionalne, te brojne aspekte funkcionisanja finansijskog i realnog ekonomskog sektora. Rejting zemlje svakako utiče i na visinu kamatnih stopa - rekao je Božić.

Prema njegovim riječima, prostor za poboljšanje kreditnog rejtinga BiH postoji, ali to zavisi od djelovanja nadležnih institucija u segmentima za koje su odgovorne, a koji su komponente procjene kreditnog rejtinga zemlje.

- Posmatrano iz ugla investitora i kreditora, kreditni rejting pokazuje sposobnost i spremnost zemlje da servisira svoj spoljni i unutrašnji dug, te je veoma važan indikator za potencijalne strane investitore koji na osnovu njega dobijaju svojevrsnu sliku o stanju i perspektivama ekonomije i utiče na njihovu odluku - ulagati i li ne, i pod kojim uslovima - kazao je Božić.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS "SWOT" Aleksandar Ljuboja kaže su izvještaji ove dvije kuće, vodilja za investitore kako da procjene potencijalni rizik. Što je bolji rejting, kaže, investitori će više ulagati u tu zemlju i veća je vjerovatnoća da će zemlja doći do finansijskih sredstava.

- Osim toga, kreditni rizik se reflektuje i na kamatne stope. Na tu ocjenu najviše utiču neekonomski pokazatelji. Dokaz za to je Srbija koja ekonomski nije u mnogo boljem položaju od nas, ali je poboljšala svoj kredibilni rejting - kazao je Ljuboja.

Direktor Ekonomskog instituta Banja Luka Duško Jakšić istakao je da složena politička situacija u velikoj mjeri doprinosi lošijem rejtingu zemlje.

Rejting

Prema podacima Centralne banke BiH aktuelni kreditni rejting BiH, dodijeljen od strane rejting agencije "Standrard and Poor's", je "B+" sa stabilnim izgledima, i za jedan nivo bolji je od rejtinga agencija "Moody's", koji je "B2" sa stabilnim izgledima. Ove ocjene znače da u BiH postoji visok rizik za ispunjavanje obaveza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana