Kreditna kriza izazvala otpuštanja

Glas Srpske
Kreditna kriza izazvala otpuštanja

LONDON - Firme u nekim evropskim zemljama počinju nazirati svjetlo na kraju tunela, ali u mnogim drugim prisiljene su da otpuštaju radnike, prodaju imovinu i režu investicije, prenose agencije.

Nekoliko država izvijestilo je o "popuštanju" kreditne krize s porastom broja kredita za mala i srednja preduzeća.

Međutim, slika većine firmi ostaje strašna.

Evropski poslovni lobi upozorio je da za veće firme bankarski krediti sada imaju veći stepen nego ranije, što čini finansijske institucije manje sklonim kreditiranju malih i srednjih preduzeća.

Vlasti mnogih zemalja su "stegle svoje političke mišiće" oslanjajući se na banke koje su bile spore u davanju zajmova poslovima i potrošačima.

Male firme su najgore pogođene kreditnom krizom, jer su u bankama manje davale zajmove smatravši da su upravo one u opasnoj poziciji.

Mala i srednja preduzeća tipično zavise o kreditima kako bi opstala, naročito u prvim godinama postojanja, i posljednja su koja su u stanju da prežive bez pristupa kreditima banaka.

Dramatično povećan oprez komercijalnih banaka u pogledu firmi glavni je faktor rasta nezaposlenosti u Evropi, tvrde analitičari.

Kamata          

Evropska centralna banka smanjila je kamatnu stopu na rekordnih jedan odsto, a Evropska investiciona banka obećala je 30 milijardi evra za kreditiranje malih i srednjih preduzeća. Ona će i podijeliti rizik sa komercijalnim zajmodavcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana