Krediti zaplijenili 43,2 miliona

Marina Čigoja
Krediti zaplijenili 43,2 miliona

Banjaluka - Banke u RS aktivirale su u prvih devet mjeseci 2014. hipoteke teške 43,2 miliona KM, što je skoro dvostruko više u odnosu na vrijednost nekretnina koje su zbog neplaćanja kredita oduzele u cijeloj 2013. godini.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, u čitavoj 2013. godini aktivirane su hipoteke vrijedne 24,5 miliona KM za 71 korisnika.

Koliko opterećenje krediti predstavljaju privredi najbolje ilustruje podatak da se od ukupne vrijednosti aktiviranih hipoteka u prva tri kvartala 2014. godine čak 41,6 miliona KM odnosi na pravna lica. Te hipoteke aktivirane su kod 80 korisnika kredita.

Iako je vrijednost aktiviranih hipoteka kod stanovništva mnogo manja, primjetan je trend sve češćeg preuzimanja i njihovih nekretnina zbog problema sa otplatom rata. Za devet mjeseci prošle godine od 27 građana oduzete su nekretnine vrijedne 1,6 miliona, dok je u čitavoj  2013. od 19 korisnika zaplijenjena imovina vrijedna 840.000 KM.

Direktor Sektora granskih udruženja u Privrednoj komori RS Pero Ćorić kaže da je rast vrijednosti nekretnina koje su oduzete od privrednika zbog neizmirenja kreditnih obaveza još jedan pokazatelj nelikvidnosti privrede.

- Poznato je da banke traže pokriće koje je najmanje dva do tri puta veće nego što je iznos kredita i to je možda jedan od razloga ovolike vrijednosti oduzete imovine. Međutim, generalno gledano, ovaj podatak pokazuje da je nelikvidnost privrede sve više izražena, da se neto obrtni kapital svake godine smanjuje i da unutrašnji dug raste - rekao je Ćorić.

On je istakao da problem nije riješen ni kada banka oduzme nekretninu od preduzeća, jer je vrlo teško prodati.

- Pitanje je kome se to može prodati kako bi se banke namirile, jer je poznato da su one za hipoteke dobijale ne samo objekte nego i opremu za koju je teško pronaći kupce na tržištu. To dovodi u problem i banke - naglasio je Ćorić.

Predsjednik Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Joco Cvjetković kaže da značajan broj žiranata još vraća tuđe kredite i da im se oduzima i imovina. On je istakao da su potrebna nova zakonska rješenja kako bi bili zaštićeni korisnici finansijskih usluga.

- Problem je što se hipoteke ne aktiviraju samo iz hipotekarnih kredita. Banka kod kredita koji ne može da naplati u kešu ide na imovinu dužnika ili žiranta iako oni nisu imovinom garantovali za taj kredit - rekao je Cvjetković.

Obim kredita

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, na kraju septembra 2014. godine ukupna vrijednost bruto kredita koje su plasirale banke u RS iznosila je 5,054 milijarde KM. Krediti pokriveni hipotekama bili su teški 2,284 milijardi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana