Krediti MMF-a zavise i od stanja u FBiH

Glas Srpske
Krediti MMF-a zavise i od stanja u FBiH

BANjA LUKA - Odluka o kreditu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), bez obzira na bolju ekonomsku situaciju u Republici Srpskoj u odnosu na Federaciju BiH zavisiće od procjene stanja u FBiH, jer međunarodna zajednica insistira na tome da ovaj kredit ne može da bude dodijeljen samo jednom entitetu, rekao je premijer RS Milorad Dodik gostujući u programu RTRS.

- Da bismo došli do kredita potrebna je pozitivna ocjena i Federacije BiH, koja očigledno nije u stanju da dobije takvu ocjenu. Sadašnji stav međunarodnih organizacija je da RS ne može sama da dobije taj novac, što je nepravedno, jer kada smo mi bili neki razlog za to da MMF nije davao pozitivnu ocjenu, onda je FBiH dobijala novac nesmetano svih tih godina i trošila ga za svoj razvoj -  naveo  je Dodik.

On  je konstatovao da je evidentna razlika između RS i FBiH gotovo u svim elementima, počevši od fizičkog obima proizvodnje koji je u RS veći u odnosu na prošlu godinu za 7,5 odsto i to ne samo zbog Rafinerije nafte nego i radi povećanja proizvodnje u oblasti energetike i nekim drugim sektorima.
Komentarišući navode predstavnika MMF-a da su u RS evidentirani manji prihodi od direktnih poreza u odnosu na isti prošlogodišnji period, Dodik je naglasio da je Srpska za prva tri mjeseca ove godine ostvarila 95 odsto planiranih prihoda, te da će do kraja godine ostatak biti namiren od sredstava sukcesije i uštedama, koje će postići Vlada RS.
- Javni prihodi su pali zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, jer je oslobođen carina i akciza značajan broj roba iz Evrope i u tom pogledu došli smo do smanjenja obima prihoda. Tek sada očekujemo prihod po direktnim porezima jer se zna da se u martu obračunavaju porezi koji dospijevaju na godišnjem nivou - pojasnio je Dodik.

On je rekao da ekonomska kriza ne može zaobići RS, ali da će se Vlada RS svojim mjerama boriti za svako radno mjesto.

Zelenaši u kamatama

Govoreći o posljedicama krize, Milorad Dodik je rekao da su evidentirani zelenaši u kamatama, a to su strane finansijske institucije, mikrokreditne organizacije i neke banke koje i dalje povećavaju kamate ili drže njihov visok stepen, bez obzira na činjenicu da drže depozit.

- Vlada veoma teško može da utiče na to. Ograničili smo stopu rasta kredita iz Investiciono-razvojne banke i smanjili kumulativnu kamatu, ali ne možemo da utičemo na kamate koje banka određuje na plasmane svog vlastitog novca - dodao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana