Krediti IRB-a samo za beneficirane grupe

Tanja Šikanjić
Krediti IRB-a samo za beneficirane grupe

BANjALUKA - Investiciono-razvojna banka RS ukinula je opštu grupu korisnika stambenih kredita, koja je povlačila više od 50 odsto sredstava ove kreditne linije, rekao je direktor IRB RS Milenko Pavlović.

U opštu grupu korisnika stambenih kredita spadaju svi građani RS koji ispunjavaju uslove za dobijanje kredita, a ne pripadaju niti jednoj od beneficiranih grupa, koji će jedini ubuduće moći da dobijaju ove kredite. Pripadnici beneficiranih grupa su demobilisani borci, invalidi, mladi bračni parovi, visokoobrazovani, samohrani roditelji, porodice sa četvoro i više djece i građani koji žive na teritoriji izrazito nerazvijenih opština.

- Prema strategiji Investiciono-razvojne banke RS, ciljna grupa za stambene kredite su visokoobrazovani mladi bračni parovi i posebne grupe stanovništva - rekao je Pavlović na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je IRB RS ukinula i kreditnu liniju za lokalne samouprave, jer je planirano da se one ubuduće usmjeravaju na zaduženje putem emisije municipalnih obveznica, što će doprinijeti razvoju tržišta kapitala RS.

- Ukinute su i kreditne linije za otkup potraživanja i ta sredstva su preusmjerena za kreditnu liniju za preduzetnike i preduzeća, jer IRB RS do sada nije zaprimila nijedan zahtjev za ovu kreditnu liniju - istakao je Pavlović.

IRB je smanjila i svoje kamatne stope za kreditne linije za početne poslovne aktivnosti i za mikrobiznis u poljoprivredi za 0,5 odsto.

- To znači da se kamatne stope sada kreću od 4,6 do 5,4 odsto za ove dvije kreditne linije - istakao je Pavlović.

Smanjen je i maksimalan iznos kredita za preduzetnike i preduzeća, te kreditne linije za poljoprivredu na dva miliona KM, jer je preduzećima sada dostupna kreditna linija iz EIB-a, gdje je maksimalni iznos 25 miliona KM, kao i krediti Svjetske banke.

- Za izvoznike je maksimalan iznos kredita tri miliona KM - istakao je Pavlović.

IRB RS je smanjila maksimalni iznos za stambene kredite sa 100.000 KM na 80.000 KM za kupovinu i izgradnju stanova, odnosno sa 50.000 KM na 40.000 KM za rekonstrukciju i proširenje.

Pavlović je istakao da korisnici sredstava IRB-a ubuduće mogu biti i stanovnici Brčko distrikta koji su državljani RS i preduzeća iz distrikta koja su 100 odsto u vlasništvu državljana RS.

Izmjene pravila plasmana po kreditnim linijama, koje su stupile na snagu od 7. juna, donijela je Vlada RS u funkciji skupštine akcionara.

Pavlović je istakao da je IRB RS od osnivanja do sada, po kreditnim linijama i po ulaganjima u hartije od vrijednosti, ukupno plasirala 770 miliona KM.

Zapošljavanje boraca

Pavlović je istakao da je namjena sredstava kod zajmova za privredne subjekte čiji je većinski osnivač BORS ili demobilisani borac Vojske RS dodatno zapošljavanje demobilisanih boraca, uz uslov da se na svakih 10.000 KM zajma zaposli najmanje jedan nezaposleni demobilisani borac VRS.    

- Ova preduzeća mogu da apliciraju za kredit do 300.000 KM - istakao je Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana