Krajsler i GM zatvaraju fabrike

Glas Srpske
Krajsler i GM zatvaraju fabrike

DETROIT - Bankrotirali američki "Krajsler" zatvoriće fabriku za izradu višenamjenskog vozila "dodž ram" u Misuriju 10. jula, a drugi posrnuli američki velikan "Dženeral motors" (GM) obustaviće proizvodnju sportsko-terenskih kola do 2012. godine.

Razlog je pad prodaje i smanjivanje obima proizvodnje, a u skladu sa planom restrukturisanja koji podržava američka vlada, prenio je Tanjug.   

Fabrika robne marke "dodž" u blizini Sent Luisa, ispražnjena od 1. maja, biće zatvorena na neodređeno vrijeme prije 30. septembra, a proizvodnja će biti obnovljena na dvije sedmice počev od 29. juna, izjavio je zvanični predstavnik "Krajslera".
GM fabrika u Šreveportu u Luizijani zadržaće izradu sportskog terenca "hamer", kao i kamione robnih marki "ševrolet" i GMC, sve dok se ne riješi njihov definitivan status. U toj fabrici i kovačnici je, što stalno ili na određeno vrijeme, zaposleno oko 1.400 radnika.
"Krajsler" i GM uz pomoć vlade angažovani su na programima reorganizacije kompanija, što podrazumijeva kresanje kapaciteta do tačke kada mogu da posluju sa profitom, bez obzira što je obim prodaje automobila u SAD za 60 odsto manji od prosjeka isporuka u posljednjih desetaka godina, računajući do 2007.
Dvije kompanije sada su fokusirane na manje automobile, umjesto na kamione koji su donosili najveći profit tokom devedesetih godina.   

U saradnji sa italijanskim "Fijatom" nedavno je osnovana nova firma "Krajsler grupa" od zdravih dijelova "Krajslera", koji se još nalazi u stečajnom procesu. Fabrika "Ram" u Fentonu, u Misuriju, čija je prodaja ove godine smanjena 29 odsto do maja, biće stavljena pod kontrolu stare kompanije koja će pripremiti taj pogon za prodaju.
 "Krajsler" će, takođe, zatvoriti još pet fabrika do kraja iduće godine.    

Nekada najveći proizvođač automobila na svijetu GM je 1. juna najavio da će obustaviti rad u 14 fabrika, od čega 11 zastalno, a tri će biti na "statusu čekanja." 

Šreveport

GM koji je objavio bankrot 1. juna, zatvoriće poslove u fabrici "Šreveport" ne kasnije od 2012. godine, saopštila je kompanija. Taj pogon nije bio uključen u raniju rundu najavljenih zatvaranja fabrika, pošto je GM pregovarao o prodaji robne marke "hamer." GM je poslije 1. juna postigao preliminarni dogovor o prodaji "hamera" kineskoj auto-kompaniji.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana