Krajinapetrol na berzi 19. februara

Marina Čigoja
Krajinapetrol na berzi 19. februara

Banjaluka - Aukcija za paket akcija "Krajinapetrola" biće održana na Banjalučkoj berzi od 19. februara do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 21. februara. Početna prodajna cijena za ovaj paket je 9,2 miliona KM, saopšteno je danas iz Investiciono-razvojne banke RS.

U saopštenju se ističe da je na osnovu odluke Vlade RS o donošenju Posebnog privatizacionog programa Akcionarskog društva za trgovinu naftom, naftnim derivatima i tečnim gasom "Krajinapetrol", IRB donijela odluku o prodaji akcija na berzi.

Dodaje se da će biti organizovana zajednička aukcija za paket akcija "Krajinapetrola" iz portfelja Akcijskog fonda i Fonda za restituciju RS.

- Na prodaju je ponuđeno ukupno 6.316.282 akcije koje čine 45,51 odsto ukupnog broja akcija "Krajinapetrola". Početna prodajna cijena po akciji je 1,46 KM, odnosno, početna prodajna cijena za paket akcija je 9.221.771 KM - navodi se u saopštenju IRB-a.

"Krajinapetrol" posjeduje 16 benzinskih pumpi, upravnu zgradu sa 900 kvadratnih metara, kao i skladište za dizel i benzine u Dervišima kapaciteta 4,6 miliona litara.

Posjeduje i najveću punionicu boca tečnog naftnog gasa u BiH u Ramićima, sa više od 60 dunuma zemlje i upravnom zgradom.

Na sajtu Banjalučke berze navodi se da preduzeće ostvaruje pozitivno poslovanje i da još ima neriješen imovinsko-pravni status i vodi niz tužbenih postupaka za rješenje imovinskog pitanja.

- Hrvatska kompanije "Ina", koja je bila vlasnik do 1991. godine, kada je nastao "Krajinapetrol", traži povrat imovine - navodi se na sajtu Banjalučke berze.

Narodna skupština RS usvojila je u novembru prošle godine posebni privatizacioni program za "Krajinapetrol", a u dokumentu je ukazano na to da je poslovanje preduzeća opterećeno sve jačom konkurencijom na domaćem maloprodajnom naftnom tržištu, kao i tužbama hrvatske kompanije "Ina".

Mogući kupci

Kao potencijalni kupci "Krajinapetrola" do sada su se pominjale firme "Petrobart" sa Gibraltara i "Ina" koje već imaju akcije u ovoj kompaniji. Prema nezvaničnim informacijama, interes za kupovinu "Krajinapetrola" iskazala je i NIS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana