Krajina kupila Novi Jelšingrad

Marina Čigoja
Krajina kupila Novi Jelšingrad

BANjALUKA - Vlada RS donijela je juče odluku o prodaji preduzeća "Novi Jelšingrad" - Fabrika alatnih mašina iz Banjaluke građevinskom preduzeću "Krajina" za 6,85 miliona KM.

Rekao je to juče ministar finansija RS Zoran Tegeltija poslije sjednice Vlade RS i dodao da su resornom ministarstvu dostavljene ponude dva preduzeća, od kojih je jedna procijenjena kao neadekvatna.

Tegeltija je istakao da će novi vlasnik u iduće tri godine investirati najmanje tri miliona KM u sanaciju objekta, revitalizaciju opreme i infrastrukture, te zaposliti najmanje 120 radnika.

- U ovaj dio prodaje preduzeća "Novi Jelšingrad" nije ušlo građevinsko zemljište površine 50.000 metara kvadratnih, koje je ostalo u vlasništvu RS. Kada je Vlada kupila ovu firmu uz nju je kupljeno i zemljište - kazao je Tegeltija.

Direktor i jedan od najvećih akcionara GP "Krajina" Borko Đurić, koji je i predsjednik Privredne komore RS, rekao je da ova odluka zahtijeva saglasnost Narodne skupštine RS, što će značiti i dodatno vrijeme do zaključenja kupoprodajnog ugovora.

- Imajući u vidu potencijale koje nudi novoosnovano preduzeće "Novi Jelšingrad" odlučili smo se na ovoj korak, istina sa dosta opreza, i kada je u pitanju broj zaposlenih i kada su u pitanju ulaganja. U svakom slučaju, nastojaćemo da ono što smo ponudili bude najmanje i pokušati da kompletan kapacitet stavimo u funkciju - kazao je Đurić.

Dodao je da to sigurno neće biti lako s obzirom na stanje na tržištu.

- I pored toga, sigurni smo da ćemo u najkraćem periodu početi sa realizacijom zamišljenog - rekao je on.

V.d. direktora preduzeća "Novi Jelšingrad" Mirko Danilović istakao je da podržava odluku Vlade RS.

- Vlada je učinila ogroman napor i spasila ovu firmu, tako da mi već posljednjih petnaestak dana radimo, a pred nama je jedan veliki posao - kazao je Danilović.

Vlada RS je 14. oktobra prošle godine za 8.263.620 KM kupila cjelokupnu imovinu FAM "Jelšingrad" na drugoj ponovljenoj licitaciji u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

Radnici

Predstavnik radnika Nedo Nikodinović rekao je da prodaja pokazuje da ovo preduzeće ide u susret početku proizvodnje i potpunoj revitalizaciji.

- Nije nam bitno ko je vlasnik, već ko ima želju da oživi ovo preduzeće. Već sada oko 50 radnika dolazi na posao i priprema se za početak proizvodnje - kazao je Nikodinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana