Krajina Borcu vraćen lokal

Dragana Keleč
Krajina Borcu vraćen lokal

BIJELjINA, BANjALUKA - Pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Bijeljini juče je sprovedeno rješenje kojim je bijeljinska firma "Dimeks" predala poslovni prostor u posjed preduzeću AD "Krajina Borac".

Predsjednik Upravnog odbora "Krajina Borca" Banjaluka Zoran Milaković rekao je "Glasu Srpske" da je ovo jedina moguća pravosnažna presuda koju je Osnovni sud u Bijeljini mogao da donese i na osnovu koje je zadovoljen i ispoštovan zakon.

- Radi se o izvršenju pravosnažne presude, koja je donesena još prije dvije godine, gdje je predmet tužbenog zahtjeva bio proglašenje ništavnosti ugovora između "Borca" iz Travnika i vlasnika firme "Dimeks" Slobodana Dimića - rekao je Milaković.

On je naglasio da je sudska praksa pokazala da su ugovori po kojima su firme iz FBiH prodavale imovinu u Srpskoj ništavni.

Punomoćnik preduzeća AD "Krajina Borac" Petko Budiša rekao je da su konačno uspjeli da dokažu da je prodaja lokala od stane travničkog "Borca" nezakonita, prenijela je Srna.

Vlasnik firme "Dimeks" Slobodan Dimić rekao je da je lokal kupilo preduzeće "Borac" iz Travnika prije deset godina i da je ugovor ovjeren kod suda, čime kupovina ne može da bude nezakonita.

- Mi smo vlasnici ovog lokala već deset godina, međutim, drugostepenom sudskom presudom istjeruju nas iz lokala. Poslovni prostor se ponovo vraća u vlasništvo preduzeća "Borac" iz Travnika, ali koristiće ga preduzeće "Krajina Borac" Banjaluka - kazao je Dimić i dodao da su se slične situacije dešavale u i drugim gradovima Srpske.

Apelacije

Ustavni sud BiH usvojio je prošle godine apelacije TP "Malbašić Kompani" iz Banjaluke, te Slavka i Dijane Milojice i trgovine "Borac" iz Travnika kojima se gotovo uvodi praksa prodaje državne imovine privrednih subjekata sa sjedištem u jednom entitetu na teritoriji drugog entiteta. Ove presude u Srpskoj su izazvale oštre reakcije, te sumnju u kršenje entitetskih zakona o privatizaciji, Okvirnog zakona o privatizaciji državnih preduzeća i banaka na nivou BiH, kao i odluke visokog predstavnika iz 2002. godine koja potvrđuje ove zakone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana