Kraj za Banku Srpske

Željka Kokot
Kraj za Banku Srpske

Banjaluka - Banka Srpske iz Banjaluke i definitivno će biti likvidirana nakon što je postalo pravosnažno rješenje Agencije za bankarstvo RS kojim joj je oduzeta dozvola za rad.

Agencija za bankarstvo donijela je rješenje o oduzimanju dozvole Banci Srpske 27. aprila ostavivši akcionarima rok od osam dana za podnošenje prigovora. Budući da Vlada RS, koja je skoro stoodstotni vlasnik Banke Srpske, nije uložila prigovor, odluka Agencije za bankarstvo je postala pravosnažna.

- Imajući u vidu činjenicu da u zakonskom roku nije uložen prigovor Upravnom odboru Agencije za bankarstvo, rješenje o oduzimanju dozvole postaje konačno 11. maja 2016. godine. Agencija za bankarstvo je donijela odluku o pokretanju postupka likvidacije Banke Srpske i imenovala Petra Mićića za likvidacionog upravnika, koji je dužan da sačini plan i sprovede postupak likvidacije - saopšteno je juče iz Agencije za bankarstvo RS.

Odluka o oduzimanju dozvole za rad Banci Srpske donesena je na prijedlog privremenog upravnika Mićića i na osnovu pokazatelja koji ukazuju da je kapital banke negativan i da njeni akcionari nisu, i pored više puta produžavanih rokova, obezbijedili povećanje kapitala do propisanog zakonskog minimuma.

Privremena uprava u Banci Srpske uvedena je 16. novembra prošle godine zbog neizvršavanja naloga koje je Agencija za bankarstvo poslije obimne kontrole stavila na sto njene uprave i pada kapitala ispod zakonskog minimuma. Od tada je blokirano 149,5 miliona maraka depozita klijenata Banke Srpske. Od tog iznosa oko 55 miliona je osigurano kod Agencije za osiguranje depozita BiH koja će novac isplatiti samo klijentima koji su u Banci Srpske imali do 50.000 KM.

- Agencija za osiguranje depozita BiH je dužna da pokrene proces isplate osiguranih depozita u visini do 50.000 KM najkasnije u roku od 30 dana od dana oduzimanja dozvole za rad - istakli su u Agenciji za bankarstvo RS.

Deponenti koji su imali veće iznose biće namireni od prihoda ubranih prodajom imovine banke i naplatom kredita, ali je teško očekivati da će im biti isplaćen sav novac koji su imali u Banci Srpske.

Banka Srpske je nastala nakon što je Vlada dokapitalizovala propalu Balkan investment banku koja je bila u litvanskom vlasništvu. MUP RS je zbog malverzacija u Balkan investment banci podnio tužilaštvu izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv 21 osobe koje su osumnjičene da su je oštetile za više od 56 miliona KM. Banka Srpske je druga banka u RS koja je ugašena u posljednjih godinu i po, a istu sudbinu krajem 2014. doživjela je bijeljinska Bobar banka.

Hronologija

2. jun 2000. - osnovana Balkan investment banka

9. jul 2013. - RS postala većinski vlasnik

16. novembar 2015. - uvedena privremena uprava

11. maj 2016. - počinje likvidacija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana