Kraj tajnih računa, milijarderi povlače uloge

Agencije
Kraj tajnih računa, milijarderi povlače uloge

Bern - Promjene u poreskom i finansijskom sistemu mogle bi teško pogoditi najveće švajcarske banke, koje su bile poznate kao sigurna luka za kapital, koja uz to garantuje i maksimalnu diskreciju i tajnost, javile su agencije.

Nakon što su se mnoge zemlje požalile da njihovi građani izbjegavaju plaćanje poreza tako što novac drže na tajnim računima u Švajcarskoj, zemlja je pod sve većim pritiskom da se ta regulativa promijeni.

U najvećoj banci UBS očekuju kako će evropski klijenti iz švajcarskih banaka povući stotine milijardi franaka zbog obustavljanja mogućnosti korištenja tajnih računa koji im omogućavaju izbjegavanje plaćanja poreza.

Njemački financijski servis Rolfes Širenbek Asosiates procjenjuje da bi evropski klijenti do 2016. godine mogli iz švajcarskih banaka povući čak 200 milijardi franaka od ukupno 789 milijardi evra imovine oslobođene poreza.

Druga najveća švicarska banka Sredit Svis, objavila je kako procjenjuje da će klijenti u zapadnoj Evropi podići i do 37 milijardi dolara kroz nekoliko godina, upravo zbog pritisaka oko poreza.

Nema više “švajcarske tajne”

Švajcarska bankarska tajna u krizi se našla pod pritiskom zemalja kojima je trebala gotovina i koje su upravo preko Švajcarske počele borbu protiv utaje poreza.

Švajcarska tako ima dogovor s Njemačkom, Velikom Britanijom i Austrijom o oporezivanju računa njihovih stanovnika, te se nada sporazumu s Italijom i Grčkom.

Međutim, najvažniji dogovor, onaj s Njemačkom, je doveden u pitanje jer opozicione socijaldemokrate smatraju da je preblag za utajivače poreza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana