Kraj recesije u ovoj godini

Glas Srpske
Kraj recesije u ovoj godini

VAŠINGTON - Guverner američke centralne banke - Federalnih rezervi (FED) Ben Bernanke izjavio je u utorak da bi recesija trebalo da se završi ove godine, te da će 2010. biti godina oporavka ako akcije američke vlade dovedu do određene stabilizacije finansijskih tržišta, javile su agencije.

Njegovo izlaganje u Senatu, u kojem je takođe odbacio nagađanja o neizbježnoj nacionalizaciji banaka, izazvalo je uzlet dionica na Volstritu, pa su gotovo izbrisani gubici iz prethodnog dana trgovanja.

U polugodišnjem izvještaju senatskom Odboru za banke, Bernanke je predvidio da će se stezanje američke privrede vjerovatno nastaviti u prvih šest mjeseci 2009. godine, ali i da postoje "razumni izgledi" da se recesija okonča ove godine.

Upozorio je da će za oporavak biti potrebno normalizovanje kreditnog i finansijskog tržišta.

- Ako akcije koje preduzimaju administracija, Kongres i FED u određenoj mjeri budu uspješne u obnavljanju finansijske stabilnosti, postoje razumni izgledi da se sadašnja recesija okonča 2009. godine, a da 2010. bude godina oporavka - rekao je Bernanke.

Naglasio je da kreatori politike FED-a vjeruju da će za "puni opravak privrede od sadašnje recesije vjerovatno trebati više od dvije ili tri godine".

Za referentnu kamatnu stopu FED-a, koja je prošle godine smanjena gotovo na nulu, Bernanke je kazao da će "za neko vrijeme" ostati niska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana