Krah Fejsbuka umjesto posla vijeka

Agencije
Krah Fejsbuka umjesto posla vijeka

Njujork - Dugoočekivani izlazak kompanije "Fejsbuk" na berzu prijeti da se, umjesto "posla vijeka", pretvori u potpuni krah, a akcije su već izgubile 18 odsto vrijednosti.

U ponedjeljak su na kraju dana akcije "Fejsbuka" vrijedjele 34,03 dolara, što je bilo za 11 odsto manje od 38 dolara koliko su se prodavale prvog dana trgovanja. Da sve bude gore, pad se nastavio i u utorak - akcije su pale za još tri dolara, na 31 dolar, prenose portali.

Američki mediji pad pripisuju otkriću agencije Rojters da je investiciona banka "Morgan Stenli", koja je vodila izdavanje "Fejsbukovih" akcija, nekoliko dana uoči njihovog uvrštavanja na berzu svoje najveće klijente upozorila da smanjuje svoja očekivanja od te kompanije.

Procjenu je donio glavni analitičar "Morgan Stenlija" za internet, nakon što je "Fejsbuk" američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) predao dokumente u kojima je izrazio sumnju u pogledu daljeg rasta svojih prihoda zbog ubrzanih migracija njegovih korisnika na mobilne uređaje.

Zbog slabih rezultata, na Volstritu je odmah počelo traženje krivca. Prema nekima "Morgan Stenli" je cijenu postavio previsoko - "Fejsbuk" je originalno planirao da akcije ponudi po cijeni između 28 i 35 dolara.

Pomenimo i da je u samo dva dana bogatstvo osnivača "Fejsbuka" Marka Zakerberga palo za čak 2,2 milijarde dolara, dok su suosnivači Dastin Moskovic i Eduardo Severin izgubili 580, odnosno 239 miliona dolara.++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana