Kragujevački Punto se ponovo proizvodi

Glas Srpske
Kragujevački Punto se ponovo proizvodi

KRAGUJEVAC - U fabrici "Zastava automobili" u Kragujevcu juče je, poslije dvonedjeljnog kolektivnog godišnjeg odmora, nastavljena montaža automobila "zastava 10", odnosno "punto".

Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Zoran Radojević rekao je Tanjugu da je remontom opreme u pogonima "Karoserija" i "Lakirnica", te podešavanjem proizvodnih traka u "Montaži", juče sve bilo spremno za nastavak proizvodnje "punta".

- U kragujevačkoj fabrici juče je nastavljena montaža "punta", koja je bila prekinuta na dvije sedmice zbog odlaska radnika na kolektivni godišnji odmor. Najveći zahvati urađeni su u pogonima "Lakirnice" i "Montaže". Trenutno se izvode radovi na instalacijama za grijanje, kako bi radnici poslije više od jedne decenije radili u zagrijanim halama - rekao je Radojević.

Prema njegovim riječima, popravku instalacija za grijanje finansira novoformirano srpsko-italijansko društvo "Fijat automobili Srbija" .

Radojević je rekao Tanjugu da je plan kragujevačke "Zastave" da u septembru bude montirano 2.200 "punta",  a sa proizvodnih traka dnevno će silaziti 200 "punta" umjesto dosadašnjih 120 automobila.

- Od kraja marta, kada je u pogonima "Zastave" počelo montiranje "punta", do danas je sklopljeno 6.800 tih vozila i ono što je najvažnije, prodaja prati proizvodnju - naglasio je Radojević.

On je dobru prodaju "punta", koja se iz mjeseca u mjesec uvećava, pripisao državnim subvencijama, mogućnosti zamjene starog automobila za novi, ali i kamatnoj politici banaka.

Radojević je potvrdio da sve ide po planu kako je i predviđeno strateškim ugovorom između "Fijata" i države Srbije o zajedničkom ulaganju u "Zastavu". Međutim, dodao je Radojević, svjetska ekonomska kriza je prolongirala rok za proizvodnju novog modela automobila.

Novi pogoni

Zoran Radojević je kazao da u "Zastavi" nemaju konkretne podatke o tome da je "Fijat" dostavio projekte za izgradnju 15 pogona za potrebe njegovih kooperanata. On je rekao da postoje određeni nacrti koji to definišu, te da je izgradnja pogona za kooperante dio strateškog ugovora između države i "Fijata".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana