Krafteri uduplavaju proizvodnju

Danijela Bajić
Krafteri uduplavaju proizvodnju

BANjALUKA - Pivo iz kućne radinosti u Srpskoj postaje sve popularnije kako među domaćim tako i stranim ljubiteljima pića od ječma, hmelja, zbog čega ovdašnje kraft pivare gotovo uduplavaju svoju proizvodnju.

Iako su troškovi proizvodnje znatno skočili krafteri kažu da nisu željeli da to osjete i njihovi kupci, zbog čega su otprilike zadržali iste cijene kao lani. Kraft pivo je zanatski proizvod i predstavlja povratak na tradicionalne recepture, a poseban momenat je maštovitost kojom pivari obogaćuju svoj proizvod raznim aromama, tako da sada postoje piva sa raznim ukusima.

Direktor laktaške kraft pivare “Gorštak” Nikola Galić kazao je da potražnja za njihovim pivom, koja se pored domaćeg mogu naći i na tržištu u Švajcarskoj, postepeno raste.

- U Švajcarkoj, gdje smo prisutni još iz perioda prije korone, pivo smo plasirali u limenkama i prvi put ove godine to planiramo i na domaćem tržištu. Nadamo se da će konačno zaživjeti i ideja otvaranja “Krajiške kuće” u Srbiji i Austriji, kako bismo lakše mogli da izvozimo pivo i u te zemlje, odakle imamo mnogo interesovanja - kazao je Galić.

Dodao je da ovih dana očekuju novi fermentor zahvaljujući kojem bi do kraja godine trebalo da pojačaju svoje kapacitete, a u ovoj godini obnovili su i dio za kuvanje pivske sladovine te nabavili novu perilicu i mlin.

- U ponudi trenutno imamo četiri vrste piva, jedno tamno i tri svijetla. U sezonskoj ponudi izbacujemo nova, u ograničenom izdanju, piva. Do sada smo proizvodili do 1.500 litara piva mjesečno, a sa novim fermentorom biće i više od 2.500 litara - dodao je Galić.

Da potražnja za kraft pivom raste i da se ova priča razvija tvrdi i vlasnik “Master kraft” pivare iz Banjaluke Ljubomir Marić. On je rekao da u stalnoj ponudi imaju pet vrsta piva, dok paralelno sa tim uvijek rade jedan ili dva specijalna.

- S obzirom na to da je riječ o zanatskom proizvodu, za koji koristimo kvalitetne sirovine i u koji ulažemo mnogo truda, ljubavi i pažnje kraft pivo ne bi trebalo da se razlikuje od domaćeg sira, pršuta, ajvara, rakije i slično. Zanatsko pivo trebalo bi smjestiti u rang sa ostalim domaćim proizvodima i trebalo bi da bude skuplje u odnosu na industrijsko - kazao je Marić.

Sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije pri Privrednoj komori Srpske Dragan Šepa istakao je da je Švajcarska značajno izvozno tržište za kraftere koji, ipak, najvećim dijelom svoje pivo plasiraju na domaće tržište.

- U Srpskoj ima desetak zanatskih kraft pivara, među kojima je MCB najveći proizvođač. Domaća kraft piva prisutna su na domaćem tržištu u trgovinskim marketima, kao i u ugostiteljskim objektima. Međutim, težnja kraftera jeste da budu značajnije prisutni u kafićima gdje dominiraju industrijska piva - kazao je Šepa. 

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Vladimir Blagojević kazao je da je za svaku pohvalu upornost i istrajnost domaćih kraftera koji uspijevaju da se izbore sa jakom konkurencijom, koju podrazumijeva pivarska industrija.

- Takve ljude trebalo bi sistemski podržati u razvoju, jer očigledno ima sve više ljubitelja domaćeg kratf piva - istakao je Blagojević.

Uvoz i izvoz

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), BiH je za sedam mjeseci ove godine uvezla različite vrste piva u vrijednosti od 104,57 miliona maraka, što je za gotovo 5,5 miliona više u odnosu na isti period lani. Trend rasta, ako je suditi prema podacima UIO, nastavljen je i kad je u pitanju izvoz pa je tako u istom periodu ove godine izvezeno različitih vrsta piva u vrijednosti od 8,61 milion maraka, za gotovo dva miliona više nego lani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana