Kozarić: Ekonomija BiH nije preduboko potonula

Agencije
Kozarić: Ekonomija BiH nije preduboko potonula

Beograd - Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić je rekao da podaci o ukupnom ekonomskom učinku svjetske ekonomske krize ne govore da je BiH ekonomija preduboko potonula, ali da domaće banke ne mogu očekivati pomoć zemlje, prenose agencije.

On je ocijenio da je ekonomija u BiH relativno dobro podnijela udare recesije u proteklih pet godina, ali da su ostale posljedice “zbog kojih je oporavak nejak i potrajaće prilično dugo”.

Kozarić je za beogradski ekonomski časopis “Nova ekonomija”, koji je promovisan danas u Beogradu, rekao da bi recesiona kretanja i dalje slabljenje domaće ekonomije imali zabrinjavajući efekat na banke u BiH, jer bi bile suočene sa još većim gubicima.

On smatra da će ekonomski oporavak BiH umnogome zavisiti od ekonomskih kretanja prvenstveno u Evropi, a posredno i šire, te da su domaćoj ekonomiji, koja ima niz slabosti, potrebna ozbiljna prilagođavanja.

Kozarić je upozorio da je postojeća fiskalna pozicija neodrživa i da može početi da ugrožava i makroekonomsku stabilnost.

- Zemlja je još vrlo zavisna i gladna za prilivima kapitala. Nemamo tehnološku osnovu s kojom možemo biti konkurentni na ino-tržištima. Političke izazove i teškoće je nemoguće zaobići i oni su često bili ključna prepreka za fundamentalne reforme, koje više ne mogu čekati - dodao je Kozarić.

On je naveo da banke u BiH nisu bile direktno izložene gubicima u vezi sa finansijskim tržištom u evrozoni, ali su indirektno pogođene kroz recesiona kretanja u realnom sektoru.

- Smatramo da je najgori udar na bankarski sektor prošao i da pri tome nije bila neophodna intervencija zemlje u spasavanju banaka kao u nekim drugim državama poput Španije i Irske - kaže Kozarić.

On je istakao da javne finansije ne bi trebalo da budu korišćene za masovno spasavanje i sanaciju banaka, iako povremeno može biti potrebe za nekim ograničenim intervencijama, kao što je bilo neophodno nedavno kod jedne banke u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana