Kostas Hristou - Ispunjavanje obaveza pa druga tranša

Glas Srpske
Kostas Hristou - Ispunjavanje obaveza pa druga tranša

SARAJEVO - Vlasti u BiH treba da ispune svoj dio obaveza i od njih zavisi da li će druga tranša u iznosu od oko 95 miliona evra iz stend-baj aranžmana biti realizovana početkom sljedeće godine.

Ovo je za "Glas Srpske" izjavio šef misije Međunarodnog monetarnog fonda u BiH, Kostas Hristou.

- Republika Srpska i Federacija BiH moraju da usvoje budžete za sljedeću godinu, da rade na smanjenju plata jer je potrošnja za plate u proteklih nekoliko godina rasla. Isto tako moraju da reformišu penzioni sistem da bi se obezbijedila njegova finansijska održivost, ali i da se zaštite ljudi koji su cijeli život plaćali doprinose. Oba entiteta se dakle suočavaju sa izazovima -  kazao je Hristou

On je istakao da je situacija u Federaciji BiH komplikovanija zato što je administracija veća i kompleksnija.

- Dogovor koji smo postigli poslije prvog pregleda stend-baj aranžmana samo je prvi korak. Svaki put kada dođemo na kvartalne preglede sačinjavamo novo "pismo namjere" i poslije toga sa tim dokumentom izlazimo pred Izvršni odbor MMF-a da bi se pustila sljedeća tranša iz stend-baj aranžmana. U ovom trenutku ne možemo precizirati tačan datum za tu tranšu. Planirano je bilo da se pusti  krajem decembra ali to je bio samo ciljani datum. Da bi izašli pred Izvršni odbor MMF-a vlasti moraju da ispune niz mjera koje su dogovorene. Za te stvari trebaće određeno vrijeme - kazao je Hristou.

Hristou je rekao da je napredak koji je ostvaren u smislu ispunjavanja obaveza iz stend-baj aranžmana ohrabrujući.

- Već vidimo određene pozitivne pomake od zaključivanja sporazuma u maju. Neke dobre stvari su se dogodile, a neke ostaju da se urade - kazao je Hristou.

Još je dodao da je dobro što su Republika Srpska i Federacija BiH odobrili rebalansirane budžete u avgustu što je bilo jedna od obaveza.

- Što se tiče finansijskog sektora takođe su ostvareni pomaci i uspostavljen je stalni komitet za fiskalnu stabilnost a uskoro organi vlasti treba da potpišu memorandum o razumijevanju. Istovremeno došlo je do određenih izazova u smislu fiskalne politike za ovu godinu. Recimo prihodi su opali tako da se to dosta osjeti. S druge strane rashodi su se našli pod određenim pritiskom, tako da se deficit proširio. Vlasti su pristale da preduzmu mjere da bi se osiguralo da se fiskalna situaciju vrati na pravi put - kazao je Hristou.

Hristou je konstatovao kao dobar potez najavu premijera RS Milorada Diodika da će doći do smanjenja plata budžetskim korisnicima deset odsto, a ministrima 15 odsto, te da će se rješavati pitanje viška administracije.

Govoreći o monetarnoj stabilnosti u BiH, Hristou je kazao da različiti indikatori koje su sagledani ukazuju na to da je bankarski sektor u BiH likvidan.

- Kreditne aktivnosti su se smanjile, ali to je rezultat globalne finansijske i ekonomske krize - rekao je Hristou.

Podrška

Kostas Hristou je rekao da će sredstva koja budu dobijena narednom tranšom biti podrška entitetskim budžetima.

- Sačinjen je "dobar plan" koji vlasti u BiH moraju provesti u nekoliko narednih sedmica. U prvom redu sačiniti budžet za 2010 godinu, kao i plan za različite strukturalne reforme u potrošnji. Mi zaista apelujemo na njih da krenu sa sprovođenjem tog plana - kazao je Hristou dodavši da će ponovo u BiH doći u februaru i da bi prema postojećem planu treća tranša mogla biti puštena u martu sljedeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana