“Kosmos” u plusu 80.000 KM

Marijana Miljić Bjelovuk
“Kosmos” u plusu 80.000 KM

BANjALUKA - Vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke prošlu godinu završio je sa dobiti od 80.000 maraka, čime je nastavljen trend pozitivnog poslovanja petu godinu zaredom.

Direktor “Kosmosa” Dušan Vještica rekao je “Glasu Srpske” da na vrijeme servisiraju svoje obaveze, kao i one proistekle iz plana restrukturiranja. Naveo je da je dobit u poslovnim prihodima u 2021. godini iznosila 200.000 maraka.

- Redovno izmirujemo svoje obaveze, a do sada smo, od 2017. godine, od otvaranja procesa restrukturiranja isplatili više od 10 miliona maraka na ime obaveza. Taj plan završava se 2030. godine, a plansku dinamiku pratimo bez ikakvih poteškoća - naveo je Vještica.

On je naglasio da su i sve obaveze prema radnicima koji su ostvarili penziju u “Kosmosu” isplatili te da su prethodnih dana na ime dugovanja za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje iskeširali oko 800.000 KM.

- Taj novac uplaćen je za 30 bivših radnika koji su stekli uslove za penziju - rekao je Vještica, koji navodi da je trenutno najbitniji ugovor koji imaju sa Ministarstvom odbrane Srbije, čija će realizacija biti nastavljena ove, ali i iduće godine.

Vještica je naveo da su dvije trećine obaveza iz ugovora sa Srbijom ispunili te da će i preostale obaveze na vrijeme biti ispoštovane.

- Poslovanje svih privrednih subjekata u BiH i regiji, ali i svijetu, je opterećeno različitim uticajima. Imamo velike oscilacije u cijenama repromaterijala, što otežava poslovanje. Cijene energenata i željeza skaču iz dana u dan, ali mi očekujemo da ćemo i ovu godinu završiti u plusu. To je naše opredjeljenje i obaveza prema osnivačima - kazao je Vještica.

Prema njegovim riječima, pregovaraju i sa novim poslovnim partnerima te su prethodnih dana dobili pitanja i od firmi iz Austrije i Njemačke za izradu različitih metalnih konstrukcija.

- Posla imamo, ne možemo stići. Međutim, dese se i zatišja kada radimo manjim intenzitetom - rekao je Vještica, koji navodi da “Kosmos” ima oko 100 radnika, ali i od 15 do 20 spoljnih saradnika.

Osvrnuo se i na primanja zaposlenih i naveo da su u posljednje vrijeme plate radnika stalno rasle.

- Plata našeg specijaliste sa srednjom stručnom spremom je od 1.400 do 1.500 maraka. Pričamo o onim koji su najbolji poznavaoci raketnih sistema - kazao je Vještica.

Pandemija

Dušan Vještica naveo da je pandemija virusa korona u protekle dvije godine ostavila velike posljedice na tržište.

- To se ogledalo kroz veliko odsustvo radnika te poštovanje mjera prema kupcima i dobavljačima. Pandemija je generalno znatno narušila poslovne ciljeve kompletne privrede - naveo je Vještica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana