Kosmos stao na zelenu granu

Željka Kokot
Kosmos stao na zelenu granu

Banjaluka - Preduzeće "Kosmos" iz Banjaluke uspješno je prevazišla najvažnije probleme koji su prijetili potpunim zaustavljanjem proizvodnje i redovno ispunjava ugovorene obaveze prema partnerima.

Prije godinu u ovom kolektivu vladala je duboka kriza, a i odnosi među zaposlenima su pogoršani do te mjere da su se podijelili u dvije sindikalne organizacije. Članovi sindikata koji je okupljao većinu radnika nekoliko puta su izlazili na ulice tražeći od uprave firme zaostale plate. Poslovi su bili prekinuti, a račun firme je više od devet mjeseci bio u blokadi.

Situacije se godinu kasnije prilično popravila, a to se juče uvjerio i ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić koji je posjetio "Kosmos" i razgovarao sa upravom o poslovnim planovima.

- Vlada je pokazala odgovornost prema ovom kolektivu i radnicima i u saradnji sa novim menadžmentom pronašla rješenja za izlazak iz krize. "Kosmos" će povratiti staru slavu, a to je veoma važno jer je riječ o preduzeću od posebnog značaja za RS - kazao je Đokić navodeći da završni račun za prošlu godinu još nije napravljen, ali da bi prihod trebao preći šest miliona KM.

Đokić smatra da bi osnovna funkcija "Kosmosa" kao remontnog zavoda mogla biti proširena na nove poslove za koje ima kapacitete. Podsjetio je da su obavljeni preliminarni razgovori sa stranim poslovnim partnerima i da se uskoro mogu očekivati i konkretniji razgovori.

- Obavljeni su razgovori sa firmom SKS iz Srbije, očekujemo dolazak delegacije Kineske korporacije za uvoz i izvoz precizne mehanike koja se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme, a trebalo bi uspostaviti i čvršću saradnju sa Oružanim snagama BiH - kaže Đokić i najavljuje da će krajem prvog kvartala sa menadžmentom "Kosmosa" razgovarati o programu finansijskog restrukturisanja.

Vršilac dužnosti direktora "Kosmosa" Dušan Vještica kaže da poslovna aktivnost firme raste iz dana u dan i da je orijentisana na osvajanje novih partnera.

- Očekujem da ćemo u ovoj godini riješiti sve probleme, jer imamo ugovorene poslove na domaćem i inostranom tržištu. Očekujem da će "Kosmos" u ovoj godini ostvariti 6,5 miliona KM prihoda od ugovorenih poslova - kaže Vještica i dodaje da se nesmetanom dinamikom odvija poslovanje započeto prije nekoliko godina na inostranom tržištu.

Radnici

"Kosmos" trenutno zapošljava 217 radnika, a uprava im duguje 16 zaostalih plata koje bi, kako je najavljeno, trebalo bi da budu isplaćene tokom naredne godine. Od dolaska novog menadžmenta početkom juna prošle godine radnicima su isplaćene tri i po plate od kojih su dvije isplaćene u decembru. U menadžmentu kažu da bi ove godine plate trebalo da budu redovno isplaćivane. Ukupna dugovanja iz radnog odnosa kreću se od 8,5 miliona i devet miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana