Kosmos prodaje višak opreme

Marina Čigoja
Kosmos prodaje višak opreme

Banjaluka - S ciljem realizacije ugovora vrijednih oko 20 miliona KM, Vlada RS odobrila je banjalučkom preduzeću "Kosmos" prodaju dijela imovine koju je ovo preduzeće dobilo kroz raspodjelu viška vojne opreme.

Pored toga, "Kosmos" bi mogao da dobije i kredit Investiciono-razvojne banke RS vrijedan 1,5 miliona KM.

Vlada RS prihvatila je juče informaciju o stanju u preduzeću "Kosmos" Banjaluka i podržala aktivnosti menadžmenta preduzeća usmjerene na obezbjeđenje realizacije ugovora sa ino-partnerom u vrijednosti od oko 20 miliona KM.

- Prodajom imovine, za koju postoji kupac, a koja se ne može upotrijebiti u proizvodne svrhe, preduzeće bi obezbijedilo neophodna obrtna sredstva za realizaciju ugovorenih poslova, te tako stvorilo preduslove za zaključenje novih ugovora i obezbjeđenje dugoročnijeg stabilnog poslovanja - saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS.

Direktor "Kosmosa" Slavko Petrović rekao je da su za imovinu "Kosmosa" zainteresovani kupci iz Mađarske i Srbije, ali da još nisu imali nikakvu konkretnu ponudu.

- Na prodaju će biti ponuđena stara sredstva koja su bila neupotrebljiva u Ministarstvu odbrane BiH. Mi to sada treba da dovedemo u ispravno stanje kako bi se moglo prodati - kazao je Petrović.

On je istakao da "Kosmos" ima ugovore koji bi trebalo da budu realizovani sa arapskim firmama, ali da oni treba da budu unaprijed finansirani.

- Radi se uglavnom o projektima iz oblasti energetike. S obzirom na to da ulazimo u nove projekte, nismo imali novca da to finansiramo sami, tako da smo dobili informaciju da ćemo dobiti određen kredit koji bismo vratili iz realizacije ovih ugovora - kazao je Petrović i dodao da su oni tražili kredit od 1,5 miliona KM.

On je istakao da se preduzeće malo stabilizovalo u odnosu na prošlu godinu i dodao da se kašnjenje plata radnicima zaustavilo.

- Nadamo se da ćemo ulaskom u nove poslove uspjeti to dodatno da popravimo - kazao je Petrović.

Radnici

Predsjednik Sindikalne organizacije "Kosmosa" Mihajlo Zrnić rekao je da su od decembra prošle godine plate redovne i da se situacija u preduzeću dosta popravila.

- Situacija se stabilizovala, radnici su zadovoljni - kazao je Zrnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana