Košarac u četvrtak predlaže uvođenje prelevmana za meso iz EU

Srna
Košarac u četvrtak predlaže uvođenje prelevmana za meso iz EU

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac predložiće Savjetu da na sjednici u četvrtak, 25. marta, razmotri odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na dvije godine.

On je najavio da će danas uputiti urgenciju Kolegijumu Savjeta ministara da ovu tačku uvrsti u dnevni red predstojeće sjednice, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

„Dobili smo mišljenja svih nadležnih institucija, izuzev jedne. Bez obzira na nedostajuće mišljenje i očigledne opstrukcije, predložiću kolegama da razmotrimo uvođenje zaštitnih mjera. Potreba pojedinih institucija da odugovlače procedure nama ne daje za pravo da ostanemo nijemi na opravdane zahtjeve naših poljoprivrednika. Stoga ću predložiti Savjetu ministara da glasamo za uvođenje prelevmana i carinskih stopa, cijeneći potrebu da hitno reagujemo i zaštitimo domaću proizvodnju", istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ispunjeni su uslovi za uvođenje predloženih zaštitnih mjera, s obzirom na činjenicu da su primarni proizvođači iz Republike Srpske i Federacije BiH dodatno ugroženi posljedicama pandemije virusa korona i nelojalnom konkurencijom izvana.

„Očekujem da će Savjet ministara podržati predložene mjere s ciljem zaštite domaće proizvodnje. To je opredjeljenje i samog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, koji je podržao sve dosadašnje napore na uvođenju prelevmana i carinskih stopa. Ovo je najbolja mjera kojom ćemo zaštititi naše proizvođače, te im omogući nastavak i razvoj proizvodnje. Zbog toga pozivam kolege da podrže ovu odluku, za koju ću i sam glasati", poručio je Košarac.

On je naglasio da, paralelno s tim, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara nastavlja sa započetim konsultacijama sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana