Korijere dela sera: Moćni Putin želi naftu iz Jadrana

Agencije
Korijere dela sera: Moćni Putin želi naftu iz Jadrana

Zagreb - Iza kompanije "Mol", koja je zainteresovana za istraživanje nafte u hrvatskom dijelu Jadranskog primorja, stoji ruski "Gasprom", a iza "Gasproma" je ruski predsjednik Vladimir Putin koji želi izlaz na Jadran.

Ovo se navodi u tekstu italijanskog lista "Korijere dela sera" pod naslovom "Trka za crnim zlatom u Jadranu. Hrvati, Mađari i Putinova sjena".

Italijanski list navodi da su ta istraživanja izazvala i proteste radnika u organizacijama zaštite okoline, ali i upozorenja iz Evropske unije.

- Seizmičke bombe. Zvučni talasi od 300 decibela, što je jače od zvuka koja proizvode dva "boinga" u zajedničkom uzlijetanju - piše "Korijere dela sera" o načinu na koji je brod "Seabird Northern Edžplorer" norveške kompanije "Spektrum" sprovodio istraživanja u hrvatskom dijelu Jadrana.

List piše da je hrvatska Vlada platila 12 miliona evra mjesečno norveškoj kompaniji za istraživanje 12.000 kilometara kvadratnih podmorja.

Osim što su zaradili tim istraživanjem, Norvežani će zaraditi i prodajom dokumentacije o istraživanju podmorja zainteresovanim naftnim kompanijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana