Korak ka rješenju kiparske krize

Agencije
Korak ka rješenju kiparske krize

Nikozija - Kiparski ministar finansija Mihalis Saris izjavio je da je proteklog vikenda napravljen "značajan napredak" u razgovorima sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), dok je predsjednik Kipra Nikos Anastasijades izrazio očekivanje da će rješenje o pomoći toj državi u izbjegavanju bankrota "biti postignuto uskoro".

Saris je, prenose agencije, u subotu uveče izvijestio o "značajnom napretku" u razgovorima sa međunarodnim kreditorima.

Sinoć je u Briselu održan vanredni sastanak ministara finansija 17 zemalja zone evra s ciljem postizanja dogovora o finansijskoj pomoći Kipru. Kiparske vlasti pokušavale su da pronađu način za prikupljanje 5,8 milijardi evra do kraja vremenskog roka koji im je dala Evropska centralna banka (ECB), kada će im ukinuti finansije, a koji ističe danas. Kipar bi tako već danas mogao da proglasi bankrot i tako postane prva država koja će biti izbačena iz evrozone - a možda i iz EU.

Visokorangirani kiparski zvaničnik izjavio je da je Nikozija dogovorila sa kreditorima EU i MMF uvođenje jednokratnog poreza od 20 odsto na depozite veće od 100.000 evra u najvećoj, Kiparskoj banci, a četiri odsto na uloge veće od 100.000 evra u drugim kiparskim bankama. Ruska državna agencija dodaje da su vlasti Kipra pod pritiskom "trojke" odustale od nacionalizacije penzijskih fondova i uključenje tih sredstava u nacionalni antikrizni paket.

- Preduzeli smo velike napore. Nadam se da ćemo uskoro imati rješenje - napisao je Anastasijades na "Tviter" nalogu poslije pregovora sa "trojkom" u subotu.

Evropski komesar za ekonomska i finansijska pitanja Oli Ren izjavio je da se Kipar se suočava sa veoma teškom budućnošću i mora da donese teške odluke, iako nema savršenih rješenja na raspolaganju.

U međuvremenu je američka bonitetna agencija "Mudiz" snizila ocjenu kreditnog rejtinga tri velike kiparske banke zbog rizika od novih kontrola depozita poslije ponovnog otvaranja banaka i gubitaka deponenata.

Mudiz je snizio ocjenu sa Caa2 na Caa3 kreditni rejting Kiparskoj banci, Kiparskoj narodnoj banci i Helenik banci, uz napomenu da je moguće i nadalje degradiranje ocjena i to u relativno kratkom roku.

Najmanje 1.000 radnika kiparskih banaka, koji strahuju za svoj posao zbog gašenja banaka, mirno su proteklog vikenda protestovali ispred banke Laiki u Nikoziji, mada je nezadovoljstvo bilo očigledno.

-  Vidi se da kriza raste, a niko ništa ne čini - naveo je jedan od učesnika protesta.   

Arhiepiskop Hrizostom

Poglavar Pravoslavne crkve Kipra  arhiepiskop Hrizostom, koji predviđa mogućnost izlaska Kipra iz evrozone, pozvao je stanovništvo na mir i smirenost i poručio da do panike ne smije da dođe.

Hrizostom je rekao da svi moraju da pomognu državi kako privreda i banke ne bi propale, istakavši da je optimista.

- Ako Kipar izađe iz evrozone, evropska valutna unija će se "tako sama raspasti" - ocijenio je Hrizostom, navodeći da se to neće desiti sutra, ali da "s tim genijima iz Brisela sigurno je neće još dugo izdržati".

Hrizostom namjerava i da pozove ruske biznismene da ne odlaze sa Kipra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana