Korak ka dozvoli za zvoz mlijeka u EU

Marina Čigoja
Korak ka dozvoli za zvoz mlijeka u EU

Sarajevo - BiH je na pragu dobijanja seta dokumenata kojim će biti uspostavljen takozvani vertikalni komandni lanac u kontroli kvaliteta mlijeka u BiH, što je jedna od ključnih pretpostavki za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU i dolazak misije Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO) u BiH.

Rekao je to juče u Sarajevu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović poslije sastanka sa predstavnicima domaćih mljekara, javile su agencije.

Šarović je dodao da će protokolom koji će potpisati resorni ministri biti uspostavljena vertikalna struktura kontrole.  Naglasio je da će poslije potpisivanja dokumenata iduće sedmice o tome biti obaviješten Brisel i zatražen dolazak FVO misije iz Berlina u BiH.

- Naši proizvođači, odnosno prerađivači mlijeka, potpuno su spremni za njihov dolazak, jer imaju savremene mljekare - ocijenio je Šarović.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba naglasio je da protokol predstavlja prelazno rješenje za izvoz u EU koji je Unija odobrila dok BiH ne donese izmjene tri zakona - zakona o hrani, veterinarstvu i poljoprivredi BiH.

Zamjenik direktora Granične policije BiH Enes Gačanin napomenuo je juče da će od 1. jula granica BiH i Hrvatske postati spoljna granica EU, što predstavlja veliki izazov za graničnu policiju ali da taj datum ne donosi nikakve dramatične i neočekivane situacije.

- Izdavanje pograničnih propusnica biće regulisano na osnovu sporazuma koji stupa na snagu od 1. jula i izdavaće ih nadležne teritorijalne jedinice u BiH ili Hrvatskoj te određena DKP. Pogranične propusnice su benefit za građane koji žive na udaljenosti ne većoj od pet kilometara od granice i izdavaće se kako bi se stanovništvu olakšao život - rekao je Gačanin.

Kada je riječ o cijeni propusnica, rekao je da je riječ o tehničkom pitanju koje još nije riješeno te da se zasad ne zna da li će biti sadržana u cijeni dokumenta ili će se regulisati kroz administrativnu taksu.

Gačanin je istakao da je zapadni Balkan uključujući i BiH bio i da će ubuduće ostati rizično područje u oblasti ilegalnih migracija i raznih oblika prekograničnog organizovanog kriminala uključujući krijumčarenje ljudi, narkotika, robe, oružja i tako dalje.

Ministarstvo inostranih poslova BiH u petak je saopštilo da Hrvatska od 1. jula 2013. godine neće zahtijevati vize za BiH državljane prilikom ulaska Hrvatsku ako te osobe posjeduju biometrijski pasoš, dok će oni koji nemaju biometrijske pasoše morati da imaju obezbijeđenu vizu za ulazak u zemlje članice šengenskog sporazuma. Tokom boravka do tri mjeseca visina sredstava potrebnih strancu za uzdržavanje iznosi 100 evra po danu predviđenog boravka u Hrvatskoj, a ako ta osoba ima ovjereno garantno pismo fizičke ili pravne osobe iz Hrvatske, dokaz o uplaćenom turističkom aranžmanu ili sličnu ispravu, dužna je da predoči dokaz o posjedovanju 50 evra po danu predviđenog boravka u Hrvatskoj.

Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do jednog mjeseca, dok je unošenje lijekova koji sadrže opojnu drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće u količini potrebnoj za liječenje do najviše pet dana.

- Preko graničnih prelaza mogu se unijeti razumne količine hrane, koje upućuju da se radi o količinama za lične potrebe putnika i njegove porodice - navodi se u saopštenju.

Federalni mediji su prenijeli da su pravni timovi Evropske komisije i Savjeta Evropske unije odbili zahtjev Hrvatske da joj se dopusti da građani BiH od 1. jula u tu državu ulaze sa ličnim kartama. Očekuje se da 24. i 25. juna na sastanku Savjeta ministara EU u Luksemburgu Hrvatska i BiH dobiju formalni odgovor.

Hasić

Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić smatra da BiH nije u potpunosti spremna za ulazak Hrvatske u EU i dodao da od oktobra prošle godine, osim usvajanja nekoliko zakonskih propisa, skoro ništa nije uradila, te probleme je gurala "pod tepih".

- Istovremeno, zahvaljujući povoljnijoj pregovaračkoj strani Hrvatska će već od 1. jula imati sasvim drugačiju poziciju u okviru EU - rekao je Hasić i dodao da BiH ulazi u period neizvjesnosti sa još nedefinisanim statusom, pogotovo kada je u pitanju stav EU i po pitanju uvoza, ali i izvoza robe.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana