Koprivica: Nešto veća potrošnja struje u januaru, isporuka Sloveniji od februara

GS
Koprivica: Nešto veća potrošnja struje u januaru, isporuka Sloveniji od februara

BANjALUKA - Izvršni direktor za tehničke poslove u „Elektroprivredi Republike Srpske“ (ERS) Ivan Koprivica kaže da je u januaru zabilježena nešto veća potrošnja električne energije, te da bi isporuka struje iz TE Ugljevik prema Sloveniji trebalo da počne od 1. februara.

-Potrošnja struje zavisi od spoljne temperature. Znamo da su bila dva hladna talasa tokom januara, tako da je potrošnja malo veća u odnosu na prosjek, a to je otprilike 10 odsto veća potrošnja. Prošlu godinu smo imali izuzetno toplu pa je potrošnja bila, dok je prijašnjih godina bilo oko ovih vrijednosti – istakao je Koprivica za ATV.

Govoreći o isporuci, naglasio je da ERS ulaže maksimalne napore za uklanjanje svih kvarova i da se odmah reaguje po prijavi krajnjih korisnika. Govoreći o distributerima, on ističe da najviše žalbi dolazi na račun stare distributivne mreže.

-Ulažu maksimalne napore u obnavljanje, ERS investira. Planiran je veliki investicioni ciklus u distributivnu mrežu, tako da se nadamo da će iz godine u godinu ta pogonska spremnost distributivne mreže dizati na viši nivo. Sigurno da naši ljudi daju maksimalne napore na terenu i da snabdijevanje krajnjih kupaca neće doći u pitanje”, kaže Koprivica.

On je objasnio i trenutno stanje kada je u pitanju proizvodnja električne energije.

-U ovim uslovima imamo dobru hidrologiju. U HE Trebinje 1 imamo dobro stanje u akumulaciji. Bilećko jezero ima kotu šest do sedam iznad plana i to nam je neka sigurnost za naredni period da neće nedostajati energije. Što se tiče protočnih elektrana HE Višegrad i HE Bočac, tamo se prerađuju dnevni dotoci. Zavisi od uzvodnih elektrana koliko one rade, tako da i mi prilagođavamo njihovu proizvodnju. Kada je riječ o Termoelektranama, svi kvarovi su bili otklonjeni u prethodnom periodu, sada smo mirni za naredni period da struje neće nedostajati. Što se tiče TE Gacko, tu imamo problema sa kvalitetom uglja gdje je potrebno dosta trošiti mazuta za potpaljivanje kotla jer je kalorična vrijednost tog uglja dosta niska. Iz tog razloga EP je krenula u proces nabavke sistema za pročišćavanje uglja koji bi trebao biti operativan u roku od dvije godine. Što se tiče TE Ugljevik, ona je imala problema sa cijevnim sistemom ali je to u posljednjem remontu dobro regulisano - kaže Koprivica.

Slovenci su pokrenuli dva spora protiv RiTE „Ugljevik” i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu.

Arbitražno vijeće u Beogradu je polovinom prošle godine donijelo pravosnažnu presudu kojom je RiTE „Ugljevik” naloženo da na ime naknade štete za neisporučenu struju  Elektrogospodarstvu Slovenije – razvoj in inženiring” isplati 67 miliona evra i zateznu kamatu od 58,2 miliona evra te da im isporučuje trećinu struje koju proizvede.

-Dogovor sa slovenačkom stranom je pri kraju. Po dogovoru od 1. februara trebala bi krenuti isporuka jedne trećine električne energije iz TE Ugljevik za slovenačku stranu. Što se tiče same TE Ugljevik to njoj ne predstavlja nikakav problem jer će slovenačka strana tu energiju platiti po cijeni bliskoj proizvodnoj cijeni TE Ugljevik. Problem je za matično preduzeće i cijeli sistem Elektro privrede jer ostajemo bez 480-500 gigavat-časova električne energije iz TE Ugljevik što nam smanjuje izvozni potencijal i umanjuje nam prihode. Preduzeli smo već neke mjere. Dobrim operativnim radom, možda kupovinom energije kada je niža cijena na tržištu, a čuvajući našu akumulaciju za trenutke kada će cijena biti viša da možemo da je prodamo, nadamo se da ćemo moći da ispeglamo ovaj gubitak -  kaže Koprivica.

On ističe da krajnji korisnici nikada neće osjetiti nedostatak energije i da će struje uvijek biti dovoljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana